Mainoksia

spondyloosi

spondyloosi

ViestiKirjoittaja viivi » 25 Maalis 2009 18:01

Tarvitsen mielipitäitä ja apua muutamiin kysymyksiin. Koiraltani kuvattiin lonkat vastikään. Kun kenneliitolta tuli tulos, mukana oli myös lausunto röntgenistä, jossa luki selkämuutos. Kun kyselin asiasta enemmän, selvisi että lannenikamien 5 ja 6 välillä on silloittuma. Lääkäri sanoi, ettei ole radiologi, joten jos olen huolissani voin kuvauttaa selkärangan kokonaan omalla eläinlääkärilläni. En nyt oikein tiedä mitä ajattelisin tästä. Pitäisikö minun kuvauttaa nyt koirani koko selkä? Millainen sairaus spondyloosi oikein on? Ymmärsin, että se voi pysyä oireettomana melko pitkään?Koirani ei ole oireillut saatika kipuillut mitenkään (ikää on vasta 1,5 vuotta) tähän mennessä. Harrastamme agilityä, onkohan se turvallista selän kannalta? Olisin kiitollinen vastauksista :)
viivi
 
Viestit: 1
Liittynyt: 25 Maalis 2009 17:44

Re: spondyloosi

ViestiKirjoittaja Nor » 25 Maalis 2009 18:14

Spondyloosi on etenevä rappeumasairaus, joka muodostaa - kuten tiesitkin - luusilloitusta, mutta voi muodostaa myös luupiikkejä nikamien välille. Tällöin selkäranka jäykistyy ja nikamavälit ahtautuvat.
Yleensä spondyloosi on oireeton, mutta luupiikit voivat myöhemmässä vaiheessa painaa hermojen juurikanavia, joka voi aiheuttaa kipua ja halvausoireita.
Spondyloosille ei ole tiedossa tarkkaa syytä, mutta nikamien välisiin nivelsiteisiin kohdistuvan liikarasituksen tiedetään lisäävän spondyloosiriskiä. Silloittuminen voi aiheutua myös nikamien yliliikkuvuudesta, kehityshäiriöstä tai bakteeritulehduksesta. Perimä ja liian suuret kalsiumannokset lisäävät myös riskiä.

Spondyloosikoirat elävät yleensä ihan tyydyttävää elämää, mutta spondyloosi voi heikentää rangan liikkuvuutta ja joustavuutta. Yleensä sairastava koira alkaa oireilla vasta vanhempana, mutta spondyloosi voi pahentua ihan yllättäen, mikäli esimerkiksi luusilta murtuu ja irtopala painaa hermojuurta. Tämä johtaa eriasteisiin tulehduksiin jotka voivat aiheuttaa mm. atrofiaa (lihasten surkastumista) ja refleksien sekä asentotunnon heikkenemistä.

Agility saattaa ainakin nuorella iällä vielä onnistua, mutta myöhemmin selkäranka voi spondyloosin myötä menettää joustavuuttaan ja ahtautuneet nikamat voivat alkaa hangata toisiaan ja aiheuttaa kipua.
Eläinlääkäri osaa varmasti paremmin vastata siihen, kasvattaako agilityharrastus selkäongelmien riskiä.
Itse tiedän erään tapauksen jossa agilitykoiralla todettiin spondyloosi kahdessa eri kohtaa. Koira oli jonkin aikaa oireeton, mutta spondyloosi eteni suht nopeasti ja agility jouduttiin lopettamaan kipeytyvän selän vuoksi.
Nor
 
Viestit: 24
Liittynyt: 11 Tammi 2009 19:09
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: spondyloosi

ViestiKirjoittaja tuijas » 29 Maalis 2009 09:22

Mielestäni koiran kanssa voi harrastaa koska ei ole oireillut. Spondyloosi on aika yleistä ja löytyy usein sivulöydöksenä muita radiologisia tutkimuksia tehdessä.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21


Paluu Koiran terveydenhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa