Sivu 1/1

Kun kissalla on diapetes

ViestiLähetetty: 31 Elo 2011 20:46
Kirjoittaja Anna
Kissallani todettiin juuri diapetes. Jos ei alota pistolääkitystä, kärsiikö kissa ja kuinka pitkään pystyy elämään? Haluaisin tietää kannattaako kissa mieluummin lopettaa heti vai voiko kissa elää diapeteksen kanssa ilman lääkitystä? Kissani on jo vanha, 15v, joten mikä olisi paras vaihtoehto sun mielestä?

Kiitos jo etukäteen!

Re: Kun kissalla on diapetes

ViestiLähetetty: 12 Syys 2011 07:36
Kirjoittaja Anna
Olisi kiva jos joku voisi vastata tähän!? :/

Re: Kun kissalla on diapetes

ViestiLähetetty: 13 Syys 2011 16:08
Kirjoittaja sahrami
Mielestäni parasta olisi keskustella hoidosta tai hoitamatta jättämisestä taudin todenneen eläinlääkärin kanssa, koska hän tietää juuri kissasi tilanteen ja sen, onko mahdollista että kissa selviää ilman lääkitystä. Selviytyminen nimittäin vaihtelee yksilökohtaisesti. Henkilökohtaisena mielipiteenä voin sanoa että kissan lopettaminen (varsinkin iäkkään kissan) on täysin hyväksyttävää mikäli ei ole halukas hoitamaan kissan sairautta tai se jostain syystä on liian hankalaa. Se on joka tapauksessa parempi vaihtoehto kuin olla piittaamatta kissan sairaudesta.

On totta, että jos kissan diabeteksen taustalla on ylipaino, laihduttaminen normaalipainoon helpottaa tilannetta ja voi jopa parantaa kissan. On myös kissoja, jotka tarvitsevat ensialkuun insuliinihoitoa, mutta myöhemmin, mm. laihtumisen ansiosta, voivat jättää insuliinin kokonaan pois. Joissakin tapauksissa hoidoksi riittää suun kautta annettava tablettihoito. Mutta siis useimmiten diabetesta sairastava kissa tarvitsee pistoksena annettavaa insuliinihoitoa ja runsasta yhteydenpitoa eläinlääkärin kanssa.

Mikäli diabeteksen jättää täysin hoitamatta, suurin huolenaihe on diabeettinen ketoasidoosi, joka kissalle ennen pitkää kehittyy. Se on hengenvaarallinen tila, jonka ennuste on todella heikko. Ja on tietysti myös eläinsuojelullisesti arveluttavaa päästää tilanne kehittymään niin huonoksi. Kuten jo alussa kirjoitin, kissan tutkinut eläinlääkäri on paras henkilö arvioimaan sitä, onko mahdollista kokeilla diabeteksen hoitoa pelkällä ruokavaliolla vai tarvitseeko kissasi välttämättä insuliinipistoksia.