Mainoksia

Mourua ja levottomuutta

Mourua ja levottomuutta

ViestiKirjoittaja TiiZa » 12 Loka 2012 12:47

Minun n. 4 ja puoli vuotias, leikattu kollikissani mouruaa, raapii kaapinovia ja välillä hyökkää eri huoneeseen tekemään samaa. Esim. ensin se istuu eteisessä, moukuu isoon ääneen ja siirtyy kaapinoven viereen, nousee istumaan takajaloilleen ja raapii voimakkaasti ovea, välillä pitää tauon raapimisessa ja moukuu, sitten taas raapii. Yhtäkkiä se juoksee kurnuttaen vauhdilla makuuhuoneeseen sängyn alle, on hetken hiljaa ja sitten moukuu taas ja siirtyy kaapinovelle ja sama alkaa alusta.. Vuorokauden ajalla ei ole merkitystä, pisimpään se jaksaa tätä jatkaa aamuyöllä. Tätä on jatkunut melkein vuoden, se alkoin edellisessä asunnossamme, muutimme kissan kanssa n.2kk sitten.

En ole huomannut olosuhteissa mitään erikoista, olemme asuneet kissan kanssa kahdestaan 2 ja puoli vuotta. Miesystäväni oli ennen paljon kanssamme, oikeastaan asui meillä, nykyään hän on enemmän poissa. Miehen läsnäolo ei ole vaikuttanut aikaisemmin kissan käytökseen, nykyisessä asunnossa kissa ei mourua yhtä paljon miehen läsnäollessa kuin silloin, kun olemme kissan kanssa kahdestaan.. Huomioin kissaa jonkin verran enemmän ollessani sen kanssa yksin, mutta se ei tunnu vaikuttavan.

Kissaa on eläinlääkärit sanoneet "hyvän kokoiseksi kolliksi" mutta ei ylipainoiseksi, se painaa n.5,5kg mutta on sopusuhtainen ja paino ei näennäsesti keskity mahan seudulle. Viimeksi käytin kissaa eläinlääkärillä alkuvuodesta, koska sen anaalirauhaset olivat tukossa. Silloin se oli tuskaisempi, ja tiputteli rauhasnestettä ympäri huushollia. Lääkäri aukaisi ne ja kissa rauhoittui mutta ei kauaakaan kun tämä riehuminen alkoi jälleen..

Useimmiten tämän "kohtauksen" jälkeen se painuu johonkin nukkumaan tyytyväisen näköisenä, harvoilla kerroilla se menee hiekkalaatikolle kaivelemaan ja käy kakalla. Siksi mietinkin, voisiko tämä johtua vatsasta? Anaalirauhasista tai ruoasta? Anaalirauhasnestettä en ole löytänyt/haistanut missään edellisen lääkärikäynnin jälkeen..

Kolli syö kerran päivässä märkää ruokaa, yhden annospussin ja sen annan kerralla. Kuivaruokaa ja raikasta vettä sillä on aina tarjolla. Täysin sisäkissana olen pitänyt muuten, mutta parvekkeella käy kanssani lähes päivittäin. Kerran vuodessa olen matolääkkeen antanut eikä kollilla ole koskaan ollut matoja.

En usko tämän johtuvan huomionkipeydestä, koska sen huomionkerjäys tapahtuu ihan eri tavalla ja silloin se sitä myös saa. Olen myös joskus miettinyt kun oikein on ärsyttänyt tämä äänekäs mouruaminen ja raapiminen että onko tämä sen tapa äryttää, mutta luulen sillä olevan jokin hätä..

Olisiko mitään keinoa, mitä voisi kokeilla että tämän käytöksen saisi jäämään pois vai vienkö suosiolla eläinlääkäri käynnille?
TiiZa
 
Viestit: 2
Liittynyt: 12 Loka 2012 11:34

Re: Mourua ja levottomuutta

ViestiKirjoittaja sahrami » 12 Loka 2012 16:12

Voisiko kyseessä olla tapa purkaa energiaa? Auttaisiko ulkoilu vaikka valjaissa tai muu aktivointi esim. laservalon avulla? Tietysti, jos kissan terveydentila huolestuttaa, eläinlääkärikäynti on hyvä ajatus.
sahrami
 
Viestit: 291
Liittynyt: 16 Joulu 2009 16:40

Re: Mourua ja levottomuutta

ViestiKirjoittaja TiiZa » 16 Loka 2012 12:28

Kiitos vastauksesta.

Veisin kollin hyvin mielelläni ulos mutta valjaisiin ei olla totuttu, olen joskus sitä yrittänyt, mutta kun valjaat saa kissan päälle, alkaa riuhtominen ja sitten luikitaan piiloon yrittämään niitä pois päältä ja sitten se on ihan solmussa niiden kanssa. Kaulapannastakaan ei ole koskaan tykännyt.. Olisiko vinkkejä miten saisi totutettua valjaisiin vai onko myöhäistä kun on ollut ikänsä ilman ja tuon ikäinen jo..?

Laservalo meillä on, tykkää kyllä hirveästi sen perässä juosta. Yritän lisätä sen käyttöä ja muita leikkejä kissan kanssa, jos se johtuisi vain tekemisen puutteesta.. Jos ei muutosta tapahdu niin käydään lääkärillä.
TiiZa
 
Viestit: 2
Liittynyt: 12 Loka 2012 11:34

Re: Mourua ja levottomuutta

ViestiKirjoittaja sahrami » 16 Loka 2012 16:59

Täytyy myöntää, etten ole koskaan kissaa totuttanut valjaisiin, mutta voisin kuvitella opettamista helpottavan, jos kissan huomion saa kiinnitettyä johonkin muuhun heti kun se saa valjaat päälleen. Esim. voisiko valjaat laittaa ulko-ovella niin, että kissa pääsisi ulkoilmaa ihmettelemään välittömästi? Tai ehkä se innostuisi opetteluvaiheessa juoksemaan laservalon perässä valjaat päällä?
sahrami
 
Viestit: 291
Liittynyt: 16 Joulu 2009 16:40


Paluu Kun kissa sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa