Mainoksia

IBD

IBD

ViestiKirjoittaja Vanuski » 13 Heinä 2009 12:37

Hei!

Vuoden vanhalla kissallamme on eläinlääkärin mukaan joko IBD tai krooninen haimatulehdus. Olemme aika vähän saaneet kummastakaan tietoa ja netistä luetut tarinat ovat lähinnä kauhistuttavia. Mikä näissä sairauksissa on todellinen selviämisennuste? Oireita on ollut nyt yli 2kk jatkunut ripuli (antibiooteista, käsikauppalääkkeistä ja royal caninin allergiaruusta huolimatta). Verikokeissa maksan ALAT-arvo oli lievästi kohonnut, mutta muut arvot ok. Tutkittavaksi on viety ulostenäytteet giardian poissulkemista varten, mutta koska muut kissat ovat oireettomia niin Giardia ei ole kovin todennäköinen.

Kissan kunto alkoi romahtaa viime viikolla ja se oksenteli rajusti ja takapuolesta tuli kirkkaan keltaista kakkaa (nestettä), jolloin sitten lääkäri määräsi taas antibioottikuurin (tylosin 2xpv 3vk). Muutamana päivänä kissa ei jaksanut enää leikkiä vaan vetäytyi yksinäisyyteen, väisti kosketusta. Voisiko olla merkki kivuista? Nyt myös vilkkuluomet ovat olleet näkyvissa parina päivänä. Netistä luin että voivat olla merkki madoista tms. Kissa on kuitenki madotettu n. viikko sitten viimeksi ja muutenkin madotus on ollut säännöllistä. Miksi siis vilkkuluomet ovat näkyvissä koko ajan?

Osaisitko yhtään valottaa näitä sairauksia ja miten ne tulevat vaikuttamaan kissan elämään tai onko edes toivoa että kissa voisi selvitä? Kissa syö ja juo ihan ok. Paino pikemminkin noussut ripulista huolimatta.

Kiitos jo etukäteen!
Vanuski
 
Viestit: 6
Liittynyt: 13 Heinä 2009 12:21

Re: IBD

ViestiKirjoittaja tuijas » 15 Heinä 2009 11:13

Kissasta tulisi ottaa verinäytteitä haimatulehduksen poissulkemiseksi. Ennuste riippuu paljon vasteesta hoitoon ja taudin rajuudesta, jonka aste voi vaihdella. Olkaa yhteydessä eläinlääkäriinne ennusteen asettamisen suhteen, todennäköisesti se saadaan vasta kun nähdään mikä on vaste hoitoihin. Sairaalla kissalla vilkkuluomet tulevat helposti esiin ja se ei kerro kissan sairastavan mitään tiettyä tautia, eli sen perusteella ei voi myöskään sanoa onko kissalla loisia vai ei.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: IBD

ViestiKirjoittaja Vanuski » 16 Loka 2009 14:59

Hei!

Kissamme selvisi kesällä tästä sairaudesta antibioottien ja kortisonin avulla ja on voinut hyvin, mutta...
epäonni vain jatkuu meidän nuorella kissalla eli nyt kävimme rokotuksissa eläinlääkärissä ja siellä todettiin, että kissan selkäranka aristaa pahasti koko matkan niskasta takapuoleen asti. Pientä aristusta niskassa oli jo keväällä ja kesällä oli vähän myös selässä, mutta niin lievää, ettei se vielä herättänyt huolta. Nyt kuitenkin kipu oli kaiken matkaa ja kissaan todella sattui, kun ell painoi selkärankaa. Ei ole tiettävästi satuttanut selkää missään. Varasimme kissalle röntgenajan, vaikka kissa noin muuten vaikuttaa täysin terveeltä. (Ruokana vain allergianaksuja.)

Emme ottaneet kissasta koepalaa IBD:n vahvistamiseksi, mutta kissalle tehtiin laajat verikokeet, joissa kaikki muuten ok paitsi toinen maksa-arvo koholla (haima, munuaiset yms. ok). Vaikea ymmärtää miten näin nuori kissa voi olla näin sairas? Onko näissä kahdessa sairaudessa mitään yhdistävää tekijää? Röntgenaika on vasta kolmen viikon päästä ja nyt pelottaa, että kissan kunto romahtaa ennen sitä. Kenelläkään mitään kokemusta kissan selkäkivusta?
Vanuski
 
Viestit: 6
Liittynyt: 13 Heinä 2009 12:21

Re: IBD

ViestiKirjoittaja tuijas » 18 Loka 2009 07:30

Ota yhteyttä eläinlääkäriin tai päivystävään eläinlääkäriin jos kissasi kunto heikkenee ennen varattua aikaa.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21


Paluu Kun kissa sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa