Mainoksia

Kissan maksan vajaatoiminta + ruoka

Kissan maksan vajaatoiminta + ruoka

ViestiKirjoittaja PinkCat » 04 Loka 2011 20:30

Hei,

Ajattelin että kysyisin tätä kautta eläinlääkärin mielipidettä seuraavaan asiaan...
Asia siis koskee kissan maksan vajaatoimintaa ja RC Hepatic & RC Renal ruokia.

Tässä vähän kissani terveyshistoriaa jotta saisitte paremman kuvan asiasta. :o)

Kissallani (15v. 3,3 kg naaras) todettiin kilpirauhasen liikatoiminta vuonna 2007.
Lääkityksenä on siitä lähtien ollut Tyrazol 5mg. Lääkitystä on vuosien saatossa vaihdettu 1-4 pilleriä/päivä välillä. Nyt lääkitys juuri muuttui 3 pilleriin päivässä kun se oli pitkän aikaa 2 pilleriä päivässä.

No mutta... Sanotaan että tuossa n. vuosi sitten huomattiin että maksa-arvo alkoi olemaan koholla. (Olin siis mittauttanut myös maksa&munuaisarvoja varmuuden vuoksi aina puolenvuoden välein. Ja kun maksa-arvo alkoi nousta niin testeihin otettiin mukaan myös sappihappo).

Maksa-arvo seilasi välillä nousten ja välillä laskien kunnes sitten varasin tuossa tämän vuoden heinäkuussa ajan maksan ultraukseen.

Lääkäri kirjasi seuraavaa: "Maksa-UÄ; kautt. tiiveys lisääntynyt, kuten kirroosimuutoksessa". Otettiin sappihappo-koe ja se oli normaali.

Aloitettiin RC Hepatic kuivamuona jotta saataisiin maksa-arvoja alas. Jatkoimme normaalin purkkiruoan antamista koska jäi vähän epäselväksi vastaanotolla että tuleeko siihen ruokintaan muutoksia, enkä sitten huomannut kysyä sitä tarkemmin. Ostin kuitenkin myös RC Renal pusseja ja niitä annettiin tähän asti pari pussia viikossa.

Nyt syyskuun lopulla kontrollikokeissa sekä kilpirauhas-että maksa-arvot olivat taas nousseet. Kilpirauhasarvo oli 114 (ja tämän takia siis nostettiin lääkitystä tuohon 3 pilleriin/päivä) Heinäkuussa T4 oli siis vielä 30,9.
S-ALAT arvo oli nyt syyskuussa noussut 296:een. En ikävä kyllä muista mitä se oli heinäkuussa.

Lääkäri sanoi että kissalle ei nyt saa antaa enään ollenkaan normi purkkiruokaa..vähän voi antaa tuota RC Renalia, mutta ei mielellään sitäkään paljon. Pitäisi siis mennä pitkälti vain tuolla RC Hepaticin kuivamuonalla että saataisiin maksa-arvot laskemaan.

Eli mitä mieltä te olette? Onko kissalle turvallista antaa ns. normaalisti noita RC Renalin pussiruokia kun sehän on tarkoitettu sekä maksan- että munuaisten vajaatoimintaan... Ja käsittääkseni ennen nimenomaan tätä ruokaa määrättiin maksan vajaatoimintaan koska RC Hepaticia ei ollut vielä markkinoilla... RC Hepaticista kun ei ole "märkäruoka" vaihtoehtoa (ainakaan vielä) niin Renal korvaisi meillä hyvin sen. Lisäksi kissani tykkää Renalista todella paljon.
Jäin siis sellaiseen käsitykseen lääkärin puheista että Renalikin "on paha maksa-arvoille".

Niin ja...eihän kai tämä maksan vajaatoiminta ole kivulias kissalle? Mielestäni lääkäri sanoi että ei ole, mutta minä kun ahdistun aina kun kissa vaan yskäseekin niin... :o)


(Lisään nyt vielä sen tähän että tämän vuoden keväällä kissani painoi 3,8 kg. Keväästä-kesään paino laski hiljalleen 3,1 kg ja nyt heinäkuun jälkeen paino on taas noussut 3,3kg.
Kilpirauhas-arvot olivat siis lääkityksellä normaalit kokoajan vaikka kissan paino laski.
Tosin, kissa pääsee vapaasti ulos niin ehkä kesällä oli enemmän liikuntaa, ja ehkä painonlasku johtui osittain siitä...

(Ja hassua sinänsä, nyt syksyllä.. vaikka T4 arvo on noussut, kissa on silti lihonut parisataa grammaa...)


Pahoittelen pitkää ja ehkä paikoin epäselvääkin tekstiä... Jos on kysymyksiä minullepäin niin pyrin vastaamaan parhaani mukaan.

Kiitos, jos joku ammattilainen viitsii vilkaista ja vastata... :o)
PinkCat
 
Viestit: 1
Liittynyt: 04 Loka 2011 19:14

Re: Kissan maksan vajaatoiminta + ruoka

ViestiKirjoittaja tuijas » 24 Marras 2011 09:17

Korkeat kilpirauhasarvot nostavat ALAT arvoa, mielestäni renalia voi syöttää koska se tosiaan on sekä munuais että maksavikaiselle sopiva ruokavalio. Lääkityksellä kilpirauhasarvojen tulisi pysyä kurissa, onko kissa sylkenyt lääkkeitään?
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21


Paluu Kissan terveydenhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa