Mainoksia

Kissa laihtuu

Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja Mamma » 19 Kesä 2009 23:11

Olen etsiskellyt netissä vastausta ongelmaamme, mutta en ole löytänyt mistään apua.

Meillä on 4v kolli, joka on viimeisen 6kk aikana laihtunut reilusta neljästä kilosta noin/vähän vajaa kolmekiloiseksi. Kollimme ei koskaan ole ollut mikään herkuttelija, mutta laihtuminen on minusta huolestuttavaa.

Kissa on periaatteessa sisäkissa ja liikkuu vain aidatulla takapihalla. Rokotukset ja madotus on kunnossa. Matoja ei ole eikä ole koskaan ollutkaan. Eläinlääkäri totesi, että kissa on laihanpuoleinen ja että tämä saattaa johtua lähinnä hormonitoiminnasta(kyseessä siis leikkaamaton kolli). Verikokeiden mukaan maksa- ja munuaisarvot ok, samoin sokerit jne. Kissalla kutenkin törröttää varsinkin takapään ja takatassujen luut. Takaapäin katsottuna voi erottaa selvästi kollin lonkat ja koko perä on kuopilla.

Ruokahalu ei ole varsinaisesti vähentynyt. Kissa on aina ollut tosi nirso eikä ole pahemmin välittänyt mistään kissanruoasta, olemme kokeilleet eläinlääkäriltä, lemmikkieläinkaupasta ja tavallisista kaupoista ostettuja ruokia - ainoa mitä suostuu syömään on hyytelöt päältä. Yksi annospussi riittäisi varmaan 5 ateriaan. Kuivaruoka on ainoa, jota suostuu syömään. Olemme ostaneet nyt lihoitusmielessä mm. royal caninin outdoor-raksuja, jotka sisältävät enemmän rasvaa ja proteiinia. Myös penturuokia ja raksuja on kokeiltu. Raakaa lihaa kissa suostuu välillä näykkimään, mutta sitäkään ei mene enempää kuin korkeintaan 1/4 (pihvi)palasta. Jauhelihaa se ei suostu syömään, ei myöskään kalaa eikä katkarapuja. Mitkään rasvaiset maitotuotteet esim. kermat ei myöskään kelpaa.

Suolistotukos tuskin kysessä, sillä kissa ulostaa ihan normaalisti. Kissa ei myöskään oksentele pahemmin - koko keväänä ehkä 3 kertaa oksentanut ja silloinkin pelkkää ruohoa. Ripuliakaan sillä ei ole ollut.

Mikä mahtaa olla vikana? Onko kellään vinkkejä miten saisimme kollin painon nousemaan?
Mamma
 
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Kesä 2009 22:48

Re: Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja tuijas » 20 Kesä 2009 15:36

Onko samalla tutkittu kilpirauhasarvoja? Kilpirauhasen liikatoiminta on kissoilla melko yleistä, tosin se vaivaa useimmiten vanhempia kissoja ja aiheuttaa ruokahalun lisääntymistä. Joskus myös hammasvaivat aiheuttavat huonoa syömistä. Syitä laihtumiseen on kuitenkin monia, että varmuudella on vaikea sanoa.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja Mamma » 20 Kesä 2009 16:34

Tietääkseni ottivat viimeksi vain nuo peruskokeet eli maksa- ja munuaisarvot/hemoglobiinin/sokerit. Hampaat on pitäisi lääkärin mukaan olla ihan ok. Kuumettakaan ei ole ollut.

Ruokahalu on mielestäni pysynyt samana eli ei ole vähentynyt eikä lisääntynyt. Kissan juominen on pysynyt myös samana - kollimme juo suoraan hanasta, joten juontikertoja on helppo seurailla. Lisäksi tietenkin on vettä kulhossa, jos satumme olemaan poissa janon iskiessä. Eipä edes tullut mieleen nuo kilpirauhasongelmat - olen kai luullut, että meidän vaavi on liian nuori kärsimään sellaisista.

Eläinlääkäri totesi viime tutkimuksen jälkeen, että kyseessä luultavasti vaan hormonitoiminnasta johtuva laihtuminen...näin kevät-kesäkaudella. Mietin voiko hormonitoiminnalla olla niin suurta vaikutusta, että kissa laihtuu näin paljon. Vaikka kolli onkin leikkaamaton ei se pahemmin ole mourunut eikä osoittanut mitään seksuaalista käytöstä. Edellinen leikattu kolli mourusi ja "raiskasi" kaikki pehmolelut, nykyinen kolli ei näin tee.

Kissa ei myöskään ole apea, vaikka nukkuukin melko paljon. Näin on tosin aina ollut. Aamulla ja illalla se oleskelee pihalla ja iltaisin saattaa villiintyäkin ja vetäisee pari spurttia. Leikkiminen ei sitä pahemmin ole sitten pentuajan kiinnostanut, mutta hyönteisiä se tykkää jahdata pitkin pihaa varsinkin iltaisin.

Mietin voisiko kyse olla stressistä? Kissa alkoi laihtua kun muutimme uuteen asuntoon, tosin kissa saapui asuntoon vasta sen jälkeen kun saimme kaikki tavarat paikoilleen. Feliway oli puksuttamassa koko ajan nurkissa ja nyt käytämme sprayta paikoissa, jossa kissa oleskelee. Muutosta on tosin jo 7kk ja kissa näyttäisi viihtyvän paremmin täällä kuin kerrostalossa.

Olen ihan neuvoton. Säälittää katsoa sen laihaa olemusta.
Mamma
 
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Kesä 2009 22:48

Re: Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja tuijas » 21 Kesä 2009 14:27

Kilpirauhasarvot verinäytteestä kertovat sairastaako kissanne kilpirauhashäiriötä. Tosissaan nuorella kissalla kyllä aika harvinaista. Voisitte tietysti leikkauttaa kollin jos ei ole tarkoitus käyttää siitoskissana.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja Mamma » 18 Heinä 2009 13:40

Hei,
Huomasin tässä vielä yhden oireen laihtumisen lisäksi. Kissa joutuu kääntämään päätä aika sivulle syödessään. Tavallaan näyttää siltä, että suurempien palojen pureminen tuottaa hieman ongelmia ja päätä joutuu kallistamaan melkein taaksepäin. Samalla kuuluu outo ääni, joka muistuttaa hieman kehräämistä - sellaista ihmeen rähinää. Hampaat tarkistettiin viimeksi maalis-huhtikuussa ja silloin lekurin mukaan kaikki oli ihan ok. Kissa laihtuu edelleen ja olemmekin menossa taas vastaanotolle kokeisiin. Osaisiko joku valaista meikäläistä mistä moinen johtuu?
Mamma
 
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Kesä 2009 22:48

Re: Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja tuijas » 19 Heinä 2009 07:41

Jos pureminen on hankalaa, kannattaa hampaat tarkistaa uudelleen. Ruokahaluttomuus voi johtua kipeästä suusta.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja Mamma » 20 Heinä 2009 12:48

Tuhannet kiitokset sinulle Eläinlääkäri tuijas nopeista vastauksista :)

Käytiin sitten aamulla taas vaihteeksi eläinlääkärillä ja hampaat ovat siis edelleen kunnossa. Otettiin sitten kaikki mahdolliset verikokeet perusverikokeiden lisäksi. Kissa tosin painaa nyt vajaa 2,5 kiloa ja näytteidenotto oli lievästi sanottuna hankalaa kun verta ei meinattu millään saada. Piti kokeilla kolmesta tassusta ja 4 ottesseen ennen kuin saatiin edes sen verran verta, et siitä nyt jotain näkyis. Ja tietääkseni sekin veri jouduttiin osittain lantraamaan vedellä, et riittäis kaikkiin kokeisiin. Varmuuden vuoksi olemme varaamassa vielä röntgeniä, jos sattuisi olemaan kyseessä se kamala s:llä alkava tauti. Käsikopelolla ei mittään patteja tunnu.

Ihmettelen, ettei kissaa ole määrätty tiputukseen. Olisiko sellaista voinut pyytää?

Nyt uusina oireina on vielä se, et kissan turkki näyttää todella takkuiselta(ja siitä lähtee hervottomat määrät karvaa)ja viimeiset pari päivää kissa lähinnä nukkuu ja vetäytyy muutenkin enemmän omaan rauhaansa, vaikka edelleenkin "juttelee" meille ja tulee rapsuteltavaksi.

Tilanne ei nyt näytä kauhean ruusuiselta, mutta pieni toivonkipinä olisi vielä...(melkeinpä tässä rukoillaan, että kyseessä olisi kilpirauhasen liikatoiminta)

Yritin etsiä netistä tietoa kissojen rintaontelon kasvaimista ja niiden oireista, mutta en ole löytänyt mitään. Olenko kuitenkin ymmärtänyt oikein, että mikäli kyseinen kasvain on kyseessä mitään ei ole tehtävissä?
Mamma
 
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Kesä 2009 22:48

Re: Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja Mamma » 21 Heinä 2009 15:58

Nyt saatiin sitten myös laajempi verenkuva ja kaikki arvot olivat viitearvojen sisällä. Tulehdusarvo vain hieman koholla. Kuulemma ei viitteitä kasvaimeen, mutta mennään vielä sinne röntgeniin huomenna. Eilen kissa ei pissannut ollenkaan ja tänään käynyt jo kolme kertaa kakalla, josta osa ollut löysää.
Eläinlääkäri totesi, että täysi mysteeri ja kehoitti kysymään myös toiselta lääkäriltä, jonne siis huomenna. Olemme nyt täysin pihalla...
Mamma
 
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Kesä 2009 22:48

Re: Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja tuijas » 21 Heinä 2009 20:17

Kannattaa noudattaa eläinlääkärin neuvoa ja mennä jatkotutkimuksiin. Eivät kaikki tapaukset ole helppoja diagnooseja ja osa vaatii useampia verinäytteitä ja jatkotutkimuksia. Kissanne on kuitenkin selvästi sairas koska turkki on takkuuntunut ja kissa vetäytyy pois luotanne. Kissaa ei aina nesteytetä jos juo itse riittävästi. Kissa ei saa olla yli vuorokautta virtsaamatta.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Kissa laihtuu

ViestiKirjoittaja Mamma » 22 Heinä 2009 15:20

Käytiin sitten taas aamulla lekurilla ja otettiin röntgenit. Nyt ollaan entistä enemmän pihalla...Kyseinen lääkäri totesi, että verikokeiden perusteella kyseessä on todennäköisesti kasvain. Maanantaina eri lääkäri sanoi, ettei mikään viittaa varsinaisesti kasvaimeen. Molemmilla lekureilla siis käytössä samojen kokeiden tulokset, jotka otettiin siis maanantaina.

Valkosolujen kokonaismäärä on kuulemma alentunut ja erittelylaskennassa lymfosyytit noussut. Toisen lääkärin mielestä ei kuitenkaan huomattavasti ja toisen mielestä taas voisi viitata kasvaimeen. Röntgenissä näkyy kaksi tummaa aluetta, joista on kuitenkin mahdotonta sanoa onko kyseessä kasvain vai ei. Nyt olemme sitten menossa kolmannelle lääkärille perjantaina ja siellä pyydetään sitten ultraa ja jos sekään ei auta niin kisun vatsa on kai avattava. Tänään lääkäri sanoi, että luultavasti kyseessä kasvain, mutta saattaa olla myös kyse vierasesineestä tai vatsakalvontulehduksesta. Röntgenissä vatsaontelon etuosassa näkyy tumma alue ja taaempana suolet tuntuvat olevan tiivissä kasassa. Myös suolistotukosta on pohdittu, mutta eikö silloin kissan tulisi oksentaa ja uloste ei kulkisi normaalisti. Kissa on kuitenkin käynyt viime aikoina kakalla päivittäin tai vähintään joka toinen päivä. Ruoka sille on maistunut.
Mamma
 
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Kesä 2009 22:48

Seuraava

Paluu Kissan terveydenhoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa