Mainoksia

Koiran pennun liikutus

Koiran pennun liikutus

ViestiKirjoittaja kultakutrinen » 05 Maalis 2008 14:13

Kuinka paljon koiranpentua voi liikuttaa?
Meillä on 4 kk irlannin setteri narttu.
Asumme kerrostalossa alueella, jossa ei oikein voi missään lähistöllä pitää koiraa irti.
Kerran, pari viikossa pääsemme omakotitaloon, jonka pihassa se voi juosta vapaana, tai lähimetsässä ja juosta/leikkiä toisen koiran kanssa.
Kerra, pari viikossa meillä on mahdollisuus viedä se myös koirapuistoon.
Muutoin liikunta on lenkkeilyn varassa. Me aktiivisina liikkujina käytämme sitä kyllä miten paljon vain.
Sitä se tuntuu oleavn vaillakin.
Sisällä se vain nukkuu, lepää tai leikkii. Se ei riehu, eikä tee tuhoja vaikka olisi muutaman päiävnkin vähänllä tai ilman liikutusta.
Se tuntuu kuitenkin stressaantuvan hirveästi, jos ei saa liikkua paljoa (yli 1,5 h).
Niinä päivinä kun pentu saa olla ulkona vapaasti, sen turkki alkaa kiiltää täydellisesti ja hilseily lakkaa.
Päivä vähällä liikunalla (1/2 h) ja koira hilseilee ja osa karvasta menettää kiiltoaan.
Rokotettaessa eläinlääkäri ei kuitenkaan sanonut hilseilyä tai karvaa pahaksi.
Vapaana ollessan koira juoksee paljon. Koirapuistossakin se saattaa juosta täysillä isojen aikusten koirien kanssa
reilun tunnin väsymättä tai olematta väsynyt jälkeenpäin.
Kerran kokeeksi käyty 3 km lenkki ei tuntunut koiralla missään, olisi halunnut juosta lisää.

Koira on ikäisekseen iso ja lihaksikas. Koira on rokotettu 2 kertaa ja molemmilla kerroilla eläinlääkäri tunnusteli, ovatko kivespussit
laskeutuneet. Olivat luulleet narttuamme urokseski, kun on niin iso ja lihaksikas.
Ruokaa saa riisi/jauheliha sekoitusta puoleksi nappuloiden kanssa.
Se ei juuri syö nappuloita ja tuntuukin olevan niiille yliherkkä/allerginen.
Viimeksi eläinlääkärikin ihmetteli, kun hänen tarjoamansa (hills) pentu-nappulat kelpasivat vain leikkiin.
Kotiruokaa pentu syö mitä vain tarjotaan, ja sen kanssa nappuloita myös.
USein nappuloita tarjottaessa nenä kuitenkin kutiaa ja iho myös.

Me olemme nyt liikuttaneet pentua mahdollisuuksien mukaan vapaana ja lenkitkin lähinnä leikki mielessä,
leikkien jatkvuasti matkan varrella. Se tuntuu kuitenkin olevan kyltymätön liikkumaan.
Lenkin pitää olla tosissaan pitkä, että pentu on sen jälkeen väsynyt.

Miten paljon 4 kk pentua voi lenkittää tai liikuttaa?
Vapaana se liikkuu paljon enemmän kuin me lenkitetään, ja se tuntuu tosiaan
stressaantuvan aina kun ei saa juosta kyllikseen.
Sisällä se ei koskaan pura energiaansa, varsinkaan tuhotöihin...
Sitä on pakko ulkonakin estää liikkumasta, se ei ikinä tunnu väsyvän??
kultakutrinen
 
Viestit: 3
Liittynyt: 05 Maalis 2008 13:57

Re: Koiran pennun liikutus

ViestiKirjoittaja Rölli » 05 Maalis 2008 16:25

Irlanninsetteri on metsästyskoirarotu, tarkemmin määriteltynä lintukoira joka on jalostettu työskentelemään vauhdikkaasti sekä erityisesti kestämään vaativaakin fyysistä rasitusta. Eli liikunta tuskin saa nuortakaan koiraa väsymään, eikä väsyminen saisikaan olla riittävän liikunnan mittari. 4 kuiselle pennulle, tämänhetkinen, tarjoamanne liikunnan määrä kuullostaa kohtuulliselta.
Metsästysrotuna setteri saattaa kuitenkin turhautua helposti ja oireilla esimerkiksi stressillä.
Mikäli koiran koulutusta ei ole vielä aloitettu, suosittelisin sen aloittamista mitä pikimiten. Pentukursseja kannattaa kysellä paikallisilta koirakouluttajilta ja rotuyhdistyksiltä.
Setterin kouluttaminen vaatii omistajalta paljon, lähinnä juuri rodunomaisen eloisuuden takia. Ja niin kuin kaikkien koirarotujen kanssa: jos koulutusta lykätään, on koira vuodenvanhana ns. "ongelmatapaus" jonka pahoja tapoja on hyvin hankala kitkeä pois.
Koirakirjoista tuttu kehoitus: "koulutuksen voi aloittaa vuoden ikäisenä." tarkoittaa vaativaa fyysistä rasitusta sisältävää koulutusta kuten pelastus- ja palveluskoulutusta, jolloin koiran on oltava fyysisesti valmis selviytymään erilaisista esteistä ja tehtävistä, vahingoittumatta. Alle vuotiasta koiraa ei siis pitäisi laittaa suorittamaan esimerkiksi raunio-rataa sillä nuoren koiran luusto on kasvuvaiheessa hyvin herkkä mm. kasvulinjojen murtumille.
Vanhemmiten setteri tulee tarvitsemaan enemmän liikuntaa sekä toimintaa, jossa se voi toteuttaa rodunomaista metsästysviettiään. Suosittelisin ihan perus tottelevaisuus koulutuksen lisäksi lintukoirille suunnattuja noutotreenejä tai jäljestämistä. Näistäkin saa tietoa rotu- tai noutaja yhdistyksiltä.

Ihon hilseily ja kutina saattaa tosiaan viitata allergiaan. Mikäli et halua lähteä eläinlääkärille ottamaan koiralta allergiatestejä, voit kokeilla seuraavaa:
Ruokavaliota voisi muuttaa: keitetty puuroriisi+ kanan / kalkkunan liha. Mukaan voi keittää myös vihanneksia kuten herneitä ja porkkanaa. Allergiset koirat sietävät hyvin siipikarjan lihaa mutta omistajan on hyvä muistaa riittävä kypsennysaika sekä keittiöhygienia salmonellan varalta.
Pelkkä kotipuuro ei kuitenkaan koiralle riitä ja kuivamuonalisänä voi kokeilla eläinlääkäriasemilta saatavia erikoisruokia. Valikoimaa löytyy etenkin royal canin tuotteista: herkkäihoisista erittäin allergisille koirille.
Erikoisruokavaliota tulisi noudattaa kolmen kuukauden ajan ennen kuin voidaan todeta onko ruokavaliosta hyötyä vaiko ei.
Myös viacutan tai viatop helokkiöljylisä ruokavalioon auttaa turkin hilseilyyn.
Rölli
 
Viestit: 4
Liittynyt: 29 Helmi 2008 20:25

Re: Koiran pennun liikutus

ViestiKirjoittaja kultakutrinen » 05 Maalis 2008 20:54

Hei, Rölli, ja kiitos! :)
Ollaan koulutettu tuota joo. Se näytti ihan jo pennusta asti siltä, että nautti siitä. Tottelee jo todella hyvin pennuksi.
Metsään aiotaan se viedä tässä kunhan kasvaa. :)
Sillä on niin todella hyvä nenä, että tasan löytää meille ruokaa... Mies on jo ampunut, mutta minä ajattelin opetella jousen.
Nytkin ollaan jo haisteltu sen kanssa. Se löytää metrisen hangen alta monesti aarteita.... hyvä alku metsäkoiralle...

Siitä ruuasta...
Nyt ollaan syötetty sille vaikka mitä, mitä kotoa löytyy... Ikinä mikään ei ole mitään aiheuttanut. Siis ruokaa valmistan koiralle
ohjeiden mukaan. Tädiltäni (joka kasvattaa paimenkoiria) olen saanut hyviä ohjeita. (koirat menestyvtä näyttelyissä ja syövät
kotiruokaa). Hänkin tosin neuvoi syöttämään puolet nappuloita vähintään.

ONko pakko? Onko pennulle jotain erityistä haittaa syöttää pelkää kotiruokaa?

Koska sille näyttää oireita aiheuttavat nappulat ja vain nappulat.
Se oli suht laiha, kun tuli meille kasvattajalta. Oli syönyt, ja söi pitkään pelkkiä nappuloita- jos söi.
MOnesti jäi ruokaa syömättä ja kylki- ja lonkkaluut paistoi läpi, ei pahasti mutta kuitenkin. Silloin se söi vatsantäytteeksi paperia ja muuta ei-niin-terveellistä.
NYt kun olaan kokeiltu, niin huomattu olaan että nappulat aiheuttaa sen nenän kutinan, aivastelun syödessä, ihon hilseilyn ja huonon karvan.
Ei nappuloita tai vain vähän ruuassa -> ei mitäään noista, lainkaan.
Monia nappuloita se ei edes syö. Se vain leikkii tai puklaa ulos, jos ovat ruuan seassa. Ihan sama miten nälkäinen se on.
Sanotaan, että kyllä se syö, jossei muuta saa. No, tuo syö sitten paperia ja muuta. Suurimpaan nälkäänsä se saattaa nappulan popsia, mutta muuten katoaa kaikki sanomalehdet ym. Se syö sitten mitä vain muuta nälkäänsä.
NYt kun ollaan vaihdettu pääosin kotiruokaan, on ruokahalu parantunut. Se syö kun tarjotaan, ja peräti odottaa ruokaansa. EI tarvi enää pelätä milloin kylkiluut vilkkuu, mutta ei tuo lihokaan. Just passeli on nyt. Tuntuu, mutta ei näy...
Nyk.nappuloita se kyllä syö, mutta tekevät karvan huonoksi.
Eläinlääkäriltä saatiin Hill's large breed pentu-ruokaa, mutta se vain leikki. Joskus se kokeili syödä, mutta puklasi ulos. Myös ruuan seasta. Samoin kasvattajan ruokaa se ei koskaan ole syönyt suosiolla. Pentuna oli huono syömään (ja sen näköinen).

Nauta, sika, kana, kalkkuna, riisi, viljat (hiutaleina puurossa), peruna, muuta kasvikset ja vihannekset, raaka liha luissa, mikään ei koskaan ole aiheuttanut mitään. EI ikinä. Mikä käy ihmiselle käy myös tuolle. (näköjään)
Mutta tuo nappula-asia huolettaa. En haluaisin ruveta niiden kanssa häsläämään juurikin sen takia, että joitain se ei syö, ja kaikki tähän mennessä kokeillut aiheuttavat oireita... (en muuten ymmärrä, mille se on nappuloissa allerginen,liekö vehnä tai lisäaineet, vaikka kaikissa nappuloissa niitä ei ole kyllä ollut)
Tuon rabies-rokotus on reilun parin viikon päästä, niin voin varmaan kysäistä samalla asiasta.
Tietenkin jos eläinkaupasta tai lääkäriltä saisi kokeeksi ihan vähän kys. nappuloita että syökä tuo avi ei... En haluaisi ostaa isoa kallista pussia jos tuo ei syökään.
(tosin kotiruualla vaikuttaa nyt pirteämmältä, terveemmältä kuin koskaan nappuloilla.)

Voiko nappuloiden sijaan syöttää jotain hiven-aine/vitamiinnivalmisteita kotiruuan lisänä?
Olen siinä mielessä itsekin ruoka-tietoinen, että olen selvillä ruokien ravinto-pitoisuuksista ja pystyn pennun liikunnan/voinnnin mukaan lisäämään hiilihydraateja/proteiinia/rasvaa jne jne... aina tilanteen mukaan. Hyvältä tuo näyttää eläinlääkärinkin mielestä....

Mutta hyvät neuvot tulevat aina tarpeeseen :)
kultakutrinen
 
Viestit: 3
Liittynyt: 05 Maalis 2008 13:57

Re: Koiran pennun liikutus

ViestiKirjoittaja Niinakkii » 11 Maalis 2008 15:08

Rölli kirjoitti:Allergiset koirat sietävät hyvin siipikarjan lihaa mutta omistajan on hyvä muistaa riittävä kypsennysaika sekä keittiöhygienia salmonellan varalta.


Ei raakaa siipikarjan lihaa tarvitse kypsentää, kun sen antaa koiruudelle. Suomessä myytävät siipikarjatuotteet ovat pääasiassa Suomalaisia eivätkä sisällä salmonellaa. Meillä on annettu jo reilusti yli vuoden päivät raakoja broiskun siipiä sekä lihaa, ei olla koskaan kypsennetty, eikä omistajalle ole koskaan tullut salmonellaa, saatikka koiruudelle. Koiruuksien elimistö eroaa myös tässä asiassa ihmisen elimistöstä, eikä se oirehdi salmonellasta. Kysyin asiasta kerran erikoisruokia myyvästä eläinkaupasta ja sieltä sanottiin että valvonta salmonellan suhteen kotimaisessa tuotannossa on hyvin tarkkaa, eikä salmonella riskiä ole.

Aloittelijalle; yksi syy oirehtimiseen voi olla varastopunkki jota esiintyy pakatussa nappularuuassa. Omani on myös hyvin allerginen tapaus mm. nauta, sika, poro, riisi, vehnä, varastopunkki ja jotkut lisäaineet, on myös epäily että lammaskaan ei sopisi. Nappuloiden syöttäminen lopetettiin tyystin koiran ollessa n. 5kk. Ei yksinkertaisesti ollut muuta vaihtoehtoa, koiruus söi itseään niin pahasti, että oli suurimman osan ajasta karvaton. Silmänympärykset harmaantuivat ja oli hyvin stressaantunut. Siirryttiin tyystin raakaruokintaan. Voi olla täysin mahdollista että koiruudellesi ei yksinkertaisesti nappularuoka sovi, silloin kannattaa ottaa selvää raakaruokinnan/kotiruokinnan tuomista mahdollisuuksista. Meillä myös kokemusta näistä "hypoallergisista" ruuista, jotka eivät myöskään sopineet. Itse olen syöttänyt pentuajasta lähtien raakaruokinnan mukana citro-oksa lisäravinnetta, joka sisältää hyviä hivenaineita, mm. kalkkia ja vitamiineja. Koiruuteni on hyvässä kunnossa, lihaksikas, turkki voi hyvin ja koiruus on energinen. Mielle raakaruokinta toi avun allergiaan, eikä tästä enää koskaan palata minkään teollisen ruuan pariin.
Niinakkii
 
Viestit: 1
Liittynyt: 11 Maalis 2008 14:56
Paikkakunta: Helsinki


Paluu Koiranpennut

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa