Mainoksia

Virtsankarkailu

Virtsankarkailu

ViestiKirjoittaja sophy » 18 Tammi 2011 11:43

Äskettäin 14 vuotta täyttäneellä leikatulla karkeakarvaisella saksanseisojanartullamme on lähiaikoina alkanut esiintyä virtsankarkailua. Enimmillään on tullut pedille kokonaisen pissin verran, vähimmillään pieniä läikkiä. Emme luultavasti aio käyttää lääkitystä. Käytämme koiraa ulkona nyt suunnilleen niin että pisin väli on 6 ½ tuntia. Voiko lyhyin välein ulkonakäyttö hidastaa asiaa, onko siitä hyötyä siltä kannalta? Onko jotakin muuta mitä voisi tehdä? Muutenkin kiinnostaisi tietää tarkemmin asiasta, kuinka se yleensä ilmenee ja etenee ynnä muuta. Kiitos!
sophy
 
Viestit: 28
Liittynyt: 25 Tammi 2010 21:58

Re: Virtsankarkailu

ViestiKirjoittaja koirakko » 18 Tammi 2011 13:39

kopio eläinlaakariin.fi sivustolta


"Terveyteen liittyvä koiran virtsankarkailu

Varsinaisen terveydellisen virtsankarkailun ensioire on usein se, että koira virtsaa unissaan tiedostamatta sitä itse. Täysikasvuisen koiran virtsankarkailu johtuu useimmiten virtsaputken sulkijalihaksen vajaatoiminnasta. Terveellä koiralla virtsaputken sulkijalihas sulkee virtsaputken lepopuristuksella ja rakko laajenee, kunnes sen täyttymiskynnys tulee vastaan. Rakon sisäisen paineen kasvaessa sen reseptoreista lähtee viesti keskushermostoon. Eläin kokee virtsaamisen tarvetta ja hakeutuu sopivaan paikkaan. Tahdonalaisen virtsaamisen käynnistyessä virtsaputken sulkijalihakset rentoutuvat ja vatsalihakset supistuvat, mikä saa aikaan virtsaamisen. Kun joku osa tästä ketjusta ei toimi niin kuin pitäisi, virtsaaminen saattaa tapahtua esimerkiksi koiran nukkuessa tai kävellessä.
Tutkimukset

Virtsankarkailusta kärsivä koira tulisi viedä perusteellisiin eläinlääkärin tutkimuksiin, jotta saadaan poissuljettua esimerkiksi virtsakivet tai virtsatietulehdus virtsankarkailun syinä Erittäin suotavaa olisi, että omistaja pitäisi koiran virtsaamispäiväkirjaa ainakin viikon ajalta. Virtsaamispäiväkirjaan kirjataan koiran ulkona pissaamiset ja sisällä tapahtuneet virtsankarkaamiset. Tärkeää on merkitä virtsankarkailun ajankohta ja paikka virtsaamispäiväkirjaan (makuupaikkaan aamulla koiran noustessa ylös).

Fyysisessä tutkimuksessa arvioidaan koiran ulkoiset sukuelimet ja tunnustellaan virtsarakon koko. Uroksilla tutkitaan eturauhasen koko ja mahdollinen aristaminen. Tarvittaessa tehdään neurologiset tutkimukset peräaukon ja sen ympäristön hermotuksesta. Verikokeella ja virtsanäytteellä varmistetaan, että munuaisten vajaatoiminnalla, virtsatietulehduksella tai hormoneja tuottavilla elimillä (sokeritauti ym.) ei ole osuutta oireisiin. Tarkempia tutkimuksia saatetaan tehdä mahdollisuuksien mukaan ultraääni- ja röntgeniin perustuvilla kuvantamismenetelmillä.

Lääkehoidon aloittaminen on yleisesti käytetty diagnosointikeino. Jos koira vastaa seitsemän päivän kuluessa fenyylipropanoliamiinilääkitykseen, ei ole aihetta epäillä ektooppisia virtsanjohtimia virtsankarkailun syyksi.
Lääkehoito

Virtsaputken sulkijalihaksen vajaatoiminnasta johtuvaan virtsankarkailuun on olemassa tehokas lääkitys. Fenyylipropanoliamiini stimuloi virtsaputken sileän sulkijalihaksen reseptoreita ja kasvattaa näin sulkupainetta. Suurimmalla osalla koiria lääke auttaa ja virtsankarkailu loppuu.

Tukihoitona lääkitykselle eläin tulisi pitää normaalipainoisena ja hyvässä lihaskunnossa. Ylipaino pahentaa ongelmaa, sillä sisäelinten ympärille varastoituva rasva painaa virtsarakkoa aiheuttaen siinä painetta. Ylipainoon usein liittyvä huono lihaskunto voi aikaistaa sairastumista.

Nartuilla saatetaan käyttää lääkehoitona myös estriolia eli estrogeenihormonia, joko yhdessä fenyylipropanoliamiinin kanssa tai ainoana lääkkeenä. Pelkästään estriolilla hoidetuista nartuista kuusi kymmenestä paranee täysin virtsanpidätyskykyisiksi. Estriolilääkityksen huonoja puolia ovat vaikea annosteltavuus, ulkoisten sukuelinten turvotus, nisäkasvainten riski ja uroskoirien lisääntynyt kiinnostus narttua kohtaan.

Leikkaushoito

Niille, joita lääkitys ei auta, voidaan kokeilla leikkaushoitoa. Kirurgisessa hoitomuodossa, kolposuspensiossa, siirretään virtsarakkoa ylemmäs ja saadaan virtsaputki pitenemään. Virtsarakon kaulan sijainti lantion alueella aiheuttaa sen, että vatsaontelon paine lisää virtsarakon painetta mutta ei virtsaputken sulkupainetta. Kun virtsarakko siirretään leikkauksella pidemmälle vatsaontelon alueelle, vatsaontelon paine kohdistuu myös virtsaputkeen. Noin puolella nartuista virtsankarkaaminen saadaan loppumaan leikkaushoidon avulla.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund "

- eli kannttaa nyt siis ensimmäiseksi mennä lääkäriin ottamaan varmistus, siitä että miksi koira ei pysty pidättelemään niin hyvin. :)
koirakko
 
Viestit: 26
Liittynyt: 10 Tammi 2011 16:36

Re: Virtsankarkailu

ViestiKirjoittaja koirakko » 18 Tammi 2011 13:50

kopio saksanseisojakerhon foorumilta;

koiran virtsankarkailuun on myös lääke, Rinexin 50 mg tabl.
Omalla 8-v. lkssu:lla käytetty hyvin tuloksin nyt kahden vuoden ajan (säännöllinen lääkitys, meillä 1 tabl. päivässä; jos lääkitys keskeytetään oireet palaavat).
Lääke ei ole kallis, 8,50/ 100 tabl, ja mahdollinen sairauskuluvakuutus korvaa sen.
Ennen hoidon aloittamista täytyy elimelliset syyt tietysti sulkea pois. Ota yhteyttä eläinlääkäriisi.

kopio luonnonmukaista hoitoa virtsankarkailuun, puskaradio sivustolta;

Mikäli eläinlääkärin suorittamien virtsa- ja verinäytetutkimusten perusteella ei kyseessä näyttäisi olevan tulehdus- tai virtsakiviperäinen vaiva, voisi todennäköisesti homeopaattisesta lääkityksestä löytyä apua.Suurin osa toiminnallisista virtsankarkailuvaivoista vastaa erittäin hyvin homeopaattiseen hoitoon.Tämä edellyttää että hakeudutaan ammattitaitoisen, peruslääketiedettä opiskelleen eläinhomeopaatin vastaanotolle, jotta tarvittava anamneesi ja diagnosointi sekä lääkintäohjelma tapahtuvat tuloksekkaasti ja eläimelle turvallisesti.
koirakko
 
Viestit: 26
Liittynyt: 10 Tammi 2011 16:36

Re: Virtsankarkailu

ViestiKirjoittaja sophy » 18 Tammi 2011 14:38

Kiitos.
Jään odottamaan vielä josko tulisi lisää tietoa. Lääkäriin emme koiraa ole viemässä kovin herkästi koska koira on tosiaan jo niin vanha ja myös stressaantuu lääkärissä paljon (hermostuu, karvoja lähtee, ym.) Ei ole turvotusta eikä ylimääräistä punotusta. Virtsaa on tullut useimmiten nukkuessa, myös on tullut sisällä ihan kävellessä, mutta useimmiten kun koira on ollut levolla niin silloin.
Kun ensimmäisen kerran huomasin tämän ongelman niin kysyin neuvoa päivystyksesta ja siellä sanottiin että todennäköisesti virtsankarkailusta on kyse. Virtsa on melko hajutonta ja väritöntä.
sophy
 
Viestit: 28
Liittynyt: 25 Tammi 2010 21:58

Re: Virtsankarkailu

ViestiKirjoittaja koirakko » 18 Tammi 2011 14:52

okei :) mäkin jos löydän jotain tietoa lisää, ni laitan tänne :).. no mut toivottavasti on pelkkä pidätyskyvyn ongelma, ni pitää vaan hyvässä kunnossa ja just päästelee pihalle useasti...
koirakko
 
Viestit: 26
Liittynyt: 10 Tammi 2011 16:36

Re: Virtsankarkailu

ViestiKirjoittaja KoiraKissat » 09 Kesä 2011 09:42

Moikka.
Meillä 10v pitkäkarvainen collie jolla virtsankarkailua. Lattioita oon pessyt joka ulkoilun jälkeen eli vähintään kolmesti päivässä..
Kokeilimme eka Incurin 1 mg/1 x päivässä ja nyt käytössä Rinexin 50mg 2 x päivässä.
En ole huomannut eroa kummankaan lääkkeen käytössä :( olemme kai se johon lääke ei tehoa.
Miettinyt lääkkeen lopetusta,silloin viimeistään näkisi millaista se on. Voihan sen kai uudelleen aloittaa tarvittaessa.
KoiraKissat
 
Viestit: 3
Liittynyt: 09 Kesä 2011 09:31


Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 23 vierailijaa