Mainoksia

Koiran maksasairaus

Koiran maksasairaus

ViestiKirjoittaja Qno » 07 Loka 2011 10:55

Noin kolme viikkoa sitten 10-vuotiaalla koirallani diagnosoitiin voimakkaasti laajentunut maksa, kohonneet maksa-arvot (AFOS 238, ALAT 436. BIL 10 ja lisäksi WBC 18,1) ja anemia (hgb 116). Hoidoksi antibiootit, nesteenpoistajat ja pahoinvointilääkkeet. Lisäksi maksavikaisen ruokavalio. Ruoka maistui jo diagnosointihetkellä aika huonosti ja ainoa oire oli suurentunut vatsa ja nopea hengitys + läähätys.

Aloitettiin lääkitys ja koira vielä söi, mutta vähitellen se suostui syömään vähemmän ja vähemmän ja vain tiettyjä ruokia (tehtiin kotiruokaa). Ostin sille myös maksavikaisen purkkiruokia ja raksuja. Purkkiruokia se söi muutamana päivänä ja raksuja yhtenä. Sitten ei enää suostunut syömään niitä. Lopulta ei syönyt enää mitään ja vein sen lääkäriin. Otettiin verinäytteet ja maksa-arvot olivat laskeneet jonkin verran (AFOS 141, ALAT 219, BIL 20 ja WBC 16,2) ja hemoglobiini mennyt taas alaspäin (108). Lääkäri määräsi lisäksi k-vitamiinin ja vaihdettiin lääkkeet pistettävään muotoon.

Pari päivää koira oli pelkällä nutriplus-geelillä ja vedellä ennenkuin tajusin ruveta tekemään sille ruiskulla syötettävää ruokaa. Sitä se on syönyt nyt viikon verran ja limakalvot ovat mielestäni punertavamman väriset, koira ei vaikuta niin poissaolevalta eikä kivuliaalta. Ei läähätä enää. Hengittää nopeasti ja on todella väsynyt. Kävely on tosi huonoa ja jaksaa juuri ja juuri käydä pissalla. Viikon aikana on ulostanut kahdesti (ihan normaali, kiinteä uloste, viimeksi eilen) eikä ole oksenanut kuin yhdesti. Juo itse ja maiskuttaa ruoan alas kun laitan sen ruiskulla suuhun. Seurailee meidän tekemisiä ja nukkuu välillä. Nyt on parina viime päivänä tullut vessasta nukkumasta meidän jalkoihin ja olohuoneeseen pehmeälle alustalle.

Olen tässä miettinyt, että voiko se tästä vielä toipua ja voiko toipumassa oleva koira olla noin veto pois. Kuinka paljon ruokaa tuolla ruutalla pitäisi sille alas saada päivän mittaan? Normaali paino on 26 kg, josta on varmasti pudonnut muutama kilo. Joitakin pieniä toipumisen merkkejä olen havainnut, mutta tuo väsymys huolestuttaa. Mikään paikka ei kellerrä eikä ole missään vaiheessa kellertänytkään. Ennen sairauttaa koira oli hyvässä kunnossa ja vauhtia riitti. Ruokahalu on aina ollut hyvä.

Kuinka nopeasti tuollainen laajenunut maksa palautuu jos on palautuakseen?
Qno
 
Viestit: 1
Liittynyt: 07 Loka 2011 10:29

Re: Koiran maksasairaus

ViestiKirjoittaja tuijas » 24 Marras 2011 09:10

Mielestäni koirasi tulisi viedä kontrollikäynnille, jatkotutkimuksia maksa-arvojen lisäksi mahdollista tehdä, esim. ultraäänitutkimus. Maksasairauksien diagnostiikka on toisinaan haastavaa, joskus päädytään tähystyksen avulla ottamaan koepaloja maksasta jotta saadaan tarkka diagnoosi ja hoito sen mukaan.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21


Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa