Mainoksia

ALT-arvot koholla

ALT-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Karvakorvainen » 28 Loka 2012 20:20

Koirani on noin nelivuotias, eläinlääkäriin menimme ensin ontumisen vuoksi, josta todettiin että kyseessä on ns. mätäonkalo, johon sai kipulääkkeet ja antibiootti kuurin.

Tämän jälkeen alkoi oksentelu ja huonovointisuus, menimme uudestaan lääkäriin, koira oli silmistä hännänpäähän täysin tulehtunut niin pinnallisesti kuin syvemmältä, sekä takajalkojen imusolmukkeet olivat huomattavan turvonneet, saimme pahoinvoinnin esto lääkityksen antibiootin, kortisooni suihkeen ja silmätipat (kortisoni/antibiootti).

Oksentelu ei loppunut, heti kun pahoinvoinnin esto lääkitys päättyi alkoi oksentelu, eläinlääkärissä otettiin verikokeet ALB arvo viitearvojen sisällä, ALP arvot lähestulkoon normaalit, ALT arvot viisinkertaiset, tulehdusarvo lievästi koholla, munuaiset ok, kilpirauhaset ok, haima arvo niukin naukin raja-arvojen sisällä. Imusolmukkeet olivat pienentyneet, ihotulehdus ei parantunut, tassujen turvotus hiukan laskenut, silmät edelleen pahasti tulehtuneet.
Antibiootti kuuri lopetettiin kesken, sai pahoinvoinnin eston, happosalpaajat ja vatsan pintaa suojaavan kalvon muodostavaa oraalisuspensiota sekä uuden vatsaa rauhoittavan antibioottikuurin ja uuden silmätipan (antibiootti).

Lääkekuurin jälkeen alkoi taas oksentelu, yli 12h vatsassa ollut kana tuli täysin sulamattomana ulos. Oksennus haisee ulosteelle. Vatsa kurisee ja koira päästele kaasuja. Kakka haisee todella pahalle, mutta sitä tulee normaalisti. Koira on välillä virkeä ja välillä täysin apaattinen, olo vaihtelee nopealla tahdilla.


Pohdin, mikä olisi seuraava askel? Miksi antibiooteista huolimatta tulehdusarvot olivat koholla? Mitkä voivat aiheuttaa moisia oireita?

Eläinlääkäri jolla kävin oli todella kummastunut juurikin näistä ALP ja ALT arvoista, normaalisti kulkevat käsi kädessä eikä vain toinen ole huomattavasti koholla.

Neuvoja tarvittaisiin. Kiitos jo etukäteen.
Karvakorvainen
 
Viestit: 1
Liittynyt: 28 Loka 2012 20:03

Re: ALT-arvot koholla

ViestiKirjoittaja tuijas » 01 Marras 2012 11:02

ALT ja ALP arvoista puhuttaessa käytetään usein nimitystä "maksa-arvot". Usein näiden arvojen noustessa, on maksan toiminnassa häiriötä, arvot eivät kuitenkaan kerro syytä tilanteeseen, vaan se vaatii jatkoselvityksiä kuten esimerkiksi jossain tapauksissa vatsaontelon ultraäänitutkimusta. Kannattaa varmasti konsultoida näissä asioissa hoitanutta eläinlääkäriä ja tiedustella olisiko hänellä ehkä mahdollisuuksia tarkempiin jatkotutkimuksiin tai kenelle hän suosittelisi koiran lähettämistä mikäli esimerkiksi tarvittavaa laitteistoa tai välineistöä ei ole saatavilla. Täytyy kuitenkin vielä sanoa että aina ei ultraäänitutkimuskaan selvitä syytä, joskus tarvitaan jopa laparatomia-leikkaus tilanteen selvittämiseksi jos syy ei muilla tutkimusmenetelmillä selviä.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21


Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa