Sivu 1/1

Maksa-arvoista

ViestiLähetetty: 20 Tammi 2014 18:27
Kirjoittaja Meeri
Hei,
Uros koirallani oli elokuussa pissa-, anaali-, ja eturauhastulehdus, johon se sai reilun kuukauden antibiottikuurin ja Tardak-pistoksia kaksi. Se toipui hyvin. Joulun aikaan alkoi tiputtelemaan verta pippelistä ja taas antibiottikuurille (n. 3 viikkoa antibiottia) ja osan aikaa myös tulehduskipulääkettä ja lisäksi yhden Tardakin. Tiputtelu loppui mutta alkoi uudestaan antibiotin aikana. Loppui sitten kuitenkin ja sen jälkeen annettiin vielä 1,5 viikko C-vitamiinia. Virtsassa myös oksalaattikiteitä (röntgattiin ja ei ollut kiviä) ja eturauhanen epäsymmetrisesti laajentunut.

Koira on tarkoitus kastroida tällä viikolla. Aiemmin verikokeessa kuitenkin ilmeni että sen maksa-arvot ovat kolminkertaiset, ei kuulemma huolestuttavat mutta kuitenkin niin että niitä pitää seurata ja ne otetaan ennen kastrointia uudestaan. Jos ovat siitä nousseet niin ei leikata ja keskitytään maksan hoitamiseen.

Verinäytteessä olivat kaikki muut arvot ok mm. Afos, mutta Alat-arvo oli kolminkertainen (se maksajuttu). Nyt jäin miettimään että voiko noista antibioteista noussa tuo Alat-arvo? Vai pitäiskö nyt huolestua että sillä on jotain muuta, maksatulehdus tms.? Ja voiko se Alat-arvo laskea ja nousta miten vaan?

Ymmärsin lääkärin puheesta että Afoksen nousu antaisi viitteitä siitä jos kyseessä olisi kasvain. Se oli kuitenkin normaali.

Olisin kiitollinen tiedosta, menin googlaamaan kaikenmaailman maksa-asiat ja nyt on sydän ihan syrjällään ja huoli valtava :(

Koira on 10-vuotias.

Kiitos avusta!

Re: Maksa-arvoista

ViestiLähetetty: 03 Helmi 2014 19:06
Kirjoittaja tuijas
Kohonnut ALAT kertoo maksan vauriosta, mutta ei kerro tarkkaa syytä. Joskus syyn selvittäminen on tosiaankin melko haastavaa, lisäverinäytteistä ja maksan ultraäänitutkimuksesta voi olla apua diagnoosin asettamisessa. Valitettavasti joissakin tapauksissa syy jää epäselväksi ja diagnoosiin tarvittaisiin maksabiopsia. Maksabiopsia voi olla kuitenkin riskialtis toimenpide eikä siihen sitten aina ryhdytä.

Re: Maksa-arvoista

ViestiLähetetty: 04 Helmi 2014 12:33
Kirjoittaja Meeri
Koirani kastroitiin pari viikkoa sitten. Alat oli laskenut 320 => 182, syytä ei tosiaan tiedetä miksi maksa-arvot olivat nousseet. Eläinlääkärin mukaan Alat ei nousisi lääkityksistä ja sanoi että juuri tuo arvo kertoo että maksan solutasolla tapahtuu jotain.

Toivon että arvo laskee edelleen, kuukauden päästä katsotaan taas tilanne. Jos noussut niin mietitään mitä tehdään.

Re: Maksa-arvoista

ViestiLähetetty: 10 Helmi 2014 18:08
Kirjoittaja Kääkkänä
Mulla on se käsitys, että pelkästään tulehdus jossain päin kehoa voi nostaa maksa-arvoja. Koirallani oli lokakuussa epileptistyyppinen kohtaus, jonka jälkeen maksa-arvo oli koholla. Kuukausi siitä, ja maksa-arvo oli palannut normaaliksi. Eli pelkkä lievä hoipertelukohtauskin sai maksa-arvon nousemaan.

Re: Maksa-arvoista

ViestiLähetetty: 24 Marras 2014 19:02
Kirjoittaja Paulette
Vein koirani verikokeisiin, koska se oli väsynyt, apaattinen ja ruoka ei maistunut. Maksa-arvoista ALAT oli koholla, 564. Muut arvot normaaleja. Sappihappotesti tehtiin vähän myöhemmin ja arvot olivat koholla jonkin verran. Ensimmäisten verikokeitten aikaan (samalla käynnillä) koiralta kuvattiin lonkat ja kyynärät. Koiralla kesti 22 tuntia toipua rauhoituksesta. Aloitettiin erikoisruoka (RC:n hepatic) sekä samylin. 3 viikossa muut arvot olivat normalisoituneet, sappihapot olivat edelleen koholla. Maksa myös ultrattiin, mitään poikkeavaa ei löytynyt. Sitten koira lakkasi syömästä tuota erikoisruokaa ja laihtui 3 viikossa 300g. Se on paljon koiralle, jonka lähtöpaino oli 3,6kg. Nyt maksa-arvot olivat taas nousseet, ALAT 427 ja AFOS 118. Myös sappihapot koholla. Paino on taas 3,6kg, koska koira on syönyt raakaruokaa, ainoa ruoka jota se suostuu syömään. Sitten iski ripuli, joka kesti 3 vuorokautta. Sai siihen antibiootit, jotka ovat auttaneet. Tällä hetkellä koira syö hyvin (raakaruokaa) ja välillä näyttää virtaa olevan paljonkin, välillä sitten väsyttää enemmän. Epäilynä on maksashuntti, vaikka sitä ei ultrassa löytynytkään. Nyt kun antibioottikuuri loppuu, ultrataan uudestaan. Ongelma tässä on se, että koira on todella nirso ja kyllästyy nopeasti ruokaan kuin ruokaan. Maksasairaan ruoka maistui hyvin melkein pari viikkoa, sitten tökkäsi. Lihoistakin joskus tykkää jostakin ja seuraavalla kerralla se ei kelpaakaan. Jossain välissä sitä inhotti kaikki lihat. Nappuloita saattaa syödä pari päivää hyvin, sitten loppuu.

Re: Maksa-arvoista

ViestiLähetetty: 03 Huhti 2015 12:17
Kirjoittaja Paulette
Tammikuun lopussa otettiin kontrolliverikokeet ja nyt kaikki maksa-arvot olivat huimasti koholla. ALAT 1916 kun pitäisi olla alle 135. Myös afos, gt, asat koholla reilusti. Tuolloin koira voi vielä hyvin, oli energiaa ja ruoka maistui. Sitten alkoi juoksut. Ja samalla alamäki. Helmikuun lopussa koira oli jo todella huonovointinen, nukkui kaiket päivät. Ei halunnut lenkille, ja luultavasti oli kipujakin. Maaliskuun alussa vein sen eläinlääkäriin ja päädyttiin eutanasiaan. Melko myöhäiseksi meni tuo lopetus, pelkäsin ettei koira selviäisi tuonne asti, vaikka sain sille ajan parin päivän päähän siitä kun soitin. Syytä maksa-arvojen nousuun ei löydetty. Koira lähetettiin avattavaksi, toivottavasti joku syy löytyy. Tuloksia vielä odottelen.

Re: Maksa-arvoista

ViestiLähetetty: 07 Heinä 2015 10:08
Kirjoittaja Paulette
Koiran diagnoosiksi varmistui ruumiinavauksessa kuparikertymäsairaus. Ainoastaan maksan koepalasta olisi selvinnyt oikea diagnoosi, mutta maksan tila oli jo niin huono kun koepalan ottamista ehdotettiin, että koira ei välttämättä olisi selvinnyt nukutuksesta, tai hoidon aloittaminen ei olisi koiraa enää pelastanut.