Mainoksia

Koiran kaihileikkauksen jälkeen

Koiran kaihileikkauksen jälkeen

ViestiKirjoittaja naukkis » 09 Tammi 2009 10:55

Onko kenelläkään kokemusta koiran silmien kaihileikkauksesta? Oma koirani (kääpiösnautseri, 8v) oli marraskuun puolivälissä kaihileikkauksessa ja leikkaava lääkäri kertoi kaiken menneen hyvin. Koiran pitäisi taas siis nähdä, ainakin jonkin verran. Silmätippahoidot jatkuivat lääkärin määräyksestä ja suun kautta annettavat lääkkeet menivät kuin kuumille kiville nakin sisään piilotettuina. :) Jälkitarkastuksissa todettiin kaiken olleen niin kuin pitääkin ja taas kerrottiin silmien olevan näkevät. Ainakin silmät olivat (ja ovat edelleen) kauniin ruskeat, kaihin aiheuttamat sumentuvat olivat poissa. Minustakin tuntui, että koira näki paremmin kuin ennen leikkausta. Mutta ehkä se johtuikin vain siitä, ettei koira kuukauteen juurikaan riehunut tai intoillut mistään. Suurimman osan ajasta se nukkui tai lepäili omalla paikallaa olohuoneen sohvalla. Ja liikkuessaan se muutenkin varoi kauluria ja "hiiviskeli" paikasta toiseen. Mutta kun kaulurista luovuttiin tuon neljän viikon jälkeen, niin huomasin koiran olevan edelleen yhtä varautunut ja törmäilevänkin esineisiin, aivan niin kuin ennen leikkausta. Olen huomannut, että koira näkee hahmot ja ihmisten liikkeet, mutta lähinäkö ei juurikaan pelitä. Kun tarjoan sille makupalaa, se istuu odottamassa edessäni, mutta ei näe missä kohtaa sen kuonon yläpuolella makupalaa pitelen. Hajuaistin perusteella se sitten löytää herkun. Joskus jostain tietystä kulmasta koira kuitenkin näkee asioita.

Koiran silmät ovat ajoittain punoittavat ja verisuonet näkyvät selvästi. Onko syytä huoleen vai johtuuko punoitus siitä, että koira välillä hankaa silmiään? Koira ei arista tai siristä silmiään normaalia enemmän. Kipuja sillä ei ole, ei se ainakaan käytöksellään niitä tuo esille.

Muutama viikko takaperin käytin koiraani jälkitarkastuksessa, tällä kertaa eri eläinlääkärillä. Hänkin kertoi silmien olevan kirkkaat ja koiran näkevän. Hän kuitenkin muistutti, että ei koiran näkökykyä voi verrata esimerkiksi ihmisen näkökykyyn. Nyt mietinkin, että eikö leikkaus saanutkaan näkökykyä parannettua (eihän leikkauksella täydellistä näkökykyä koiralle saakaan, mutta kyllä sen pitäisi parantua leikkausta edeltävästä kyvystä, ei ainakaan huonontua) vai onko tämä aivan normaalia kaihileikatun koiran elämää?

Muuten karvapalloni on iloinen ja utelias käppänä. Se tulee toimeen haju- ja kuuloaistin avulla, eikä sen käytös ole muuttunut kamalasti heikentyneen näkökyvyn myötä. Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia koiran kaihileikkauksen jälkeisestä elämästä.
naukkis
 
Viestit: 1
Liittynyt: 09 Tammi 2009 10:21

Re: Koiran kaihileikkauksen jälkeen

ViestiKirjoittaja tuijas » 11 Tammi 2009 19:03

Hei, voit kokeilla näkökykyä esimerkiksi pudottamalla jonkin esineen ja näkeekö koira liikkeen jo ennen kuin kuuluu ääni sen pudottua. Ei mikään näkötesti, mutta joskus tästäkin voi olla apua. Voit myös tehdä koiralle esteradan, osaako väistää esteet?
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21


Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa