Mainoksia

gastriitti ja mahahaava

gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja jonskuti » 03 Helmi 2009 12:59

Hei,
mun koiralla todettiin juurikin gastriitti, ja osasyyllisenä löysä mahan portti. Koiraa läkkitty suolitulehdukseen antibiootilla ja omeprazolilla. Sitten helicobakteeriantibiooteilla ja edelleen omeprazolilla, sekä koko ajan kotona Cereniaa oksennuslääkettä jos tulee pahana oksentelut. No, tuo omeprazoli ei sitä happoa tunnu pitävän poissa, vaan tilanne paheni parissa kuukaudessa siihen, että tuli mahahaava, ja todettiin kun vein koiran eläinlääkäriin sen oksennettua lätäköittäin verta. Nyt on antepsin ja omeprazol mahahaavaan, sekä rauhottavia, jos vaikka johtusi stressistä sekä oksennuslääkettä tarvittaessa. HuHhuh, koira ei tunnu paranevan, ei millään. Ruokana siis vaihdettu jo gastriitti todetessa z/d ultra, turvotettuna. Ei herkkuja (jos olisi johtunut allergiasta, jätin kaiken pois). KOira on vasta 15 kk. JOs kellä ois kokemusta, miten tästä tilanteesta selvitään? Vai oisko parempi luovutta? niin olisin kiitollinen kaikesta avusta. OIsko vaihtoehtoisia hoitomuotoja, kun nuo ei tunnu auttavan? Tätä on nyt kohta puol vuotta katseltu, ja tuntuu pahenevan. Oireina alunperin ja edelleen siis useasti viikossa tapahtuva oksentaminen, tulee valkoista ja keltaista limaa ja vaahtoa, joskus tulee ruuat heti ylös, joskus monta tuntia myöhemmin tulee ruuta ylös... ei ota selvää.

Niin ja lisäyksenä, perussarja verikokeissa ok, ei oo addisonia, munuaiset, ei maksa.. toki valkosolut tosi korkeat, kun sairastaa kerta.
(siirretty terveysosiosta, jos vaikka tulisi paremmin huomatuksi ja saisimme vastauksia!)
jonskuti
 
Viestit: 7
Liittynyt: 16 Joulu 2008 14:04
Paikkakunta: Joensuu

Re: gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja tuijas » 04 Helmi 2009 17:01

Hei, onko mahalaukkua jo tähystetty? Tässä yksi mahdollinen jatkotoimenpide, jos tilannetta ei saada hallintaan, voidaan diagnoosi varmentaa tälläkin menetelmällä. Onko otettu röntgenkuva? Tähystyksiä tehdään harvemmin, ei suinkaan joka kerta ja näitä laitteita ei ole kaikilla eläinlääkäriasemilla. Stressin välttäminen on tärkeää.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja jonskuti » 11 Helmi 2009 11:54

Niin, siis kahdesti on tähystetty ja koko koira on röntgattu päästä varpaisiin. Muutenhan noita mahahaavoja sun muita ei olisi edes todettukaan..
eilen otettiin uusi laaja verenkuva, muuten ei mitään, mutta alat lähtenyt nousuun (alat 139), maksa siis kärsii raskaasta lääkityksestä.
Koira on siis kokeiden ja kuvien perusteella terve kuin pukki, vaikka oksentaa lähes päivittäin ruuat, limaa, vaahtoa, verta.
=(
jonskuti
 
Viestit: 7
Liittynyt: 16 Joulu 2008 14:04
Paikkakunta: Joensuu

Re: gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja tuijas » 13 Helmi 2009 09:10

Ainakin koiraasi on tutkittu huolellisesti. Maksa-arvoja kannattaa seurata, pitäisi sitten lähteä laskuun kun lääkeaineet vähenevät elimistössä. Jos nousevat vaan niin silloin voi koiralla olla maksavika. http://www.elainlaakari.fi/klinikat/koi ... maksavika/
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja maria_t » 16 Helmi 2009 08:34

Hei jonskuti, meillä on lähes tarkalleen sama tilanne: nuorella koiralla krooninen gastriitti, tähystyksestä ja koepaloista ei löytynyt mitään merkittävää, eikä mistään verikokeista (otettu laajat verenkuvat, testattu autoimmuunisairauksia yms. ) ja mikään ei tunnu auttavan... Meillä myös lääkityksenä omepratsol ja antepsin. Ennen omepratsolia käytössä oli Zantac-liuos, oliskohan siitä teille apua?

Toivottavasti koirasi paranee, tsemppiä!!
maria_t
 
Viestit: 3
Liittynyt: 16 Helmi 2009 08:24

Re: gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja jonskuti » 19 Helmi 2009 12:50

Kiitti Maria, kerro toki heti, jos koirastasi saadaan joku diagnoosi aikaseksi!
ME käytii taas uudet verikokeet plus noita autoimmuuneja plus kilpirauhanen. Kaikki ok.
Nyt ollaan antibiootilla vissiin ainakin 3 vkoa, voidaan olla 6 max., että saadaan vhän rauhotettua tilannetta. Alkaa olla väsynyt sairastamiseen itse kukin..
Tosin, nyt on silti viikossa tullut yhdet happooksut ja kahdesti ruuat 3-4 tuntia syömisestä..
Lääkitys on Trikozol antibiootti (melko pienellä annostuksella), antepsin mahansuojana kolmesti/pvä ja lisäksi zitac yötä vasten. Tämän lisäksi meillä on rauhottavaa, että jos vaikka stressistä johtuisi mahahaava. Ja, kuten arvata saattaa, kaikesta puolivuotisesta lääkityksestä johtuen, on maksa-arvojen alat lähtenyt nousuun =(. Maksatukiruokaa pitäisi syöttää, mutta se tekee pieninäkin annoksina vetelän kakan. Esim. riisiä ja vaaleata leipääjoita ell suositti maksabn tukemiseksi, ei voida syödä (allergiaepäily). Hohhoijaa, näillä mennään, alkaa ärsyttää, kun mitään ei löydy, olisi vaikka edes ollut se addisoni, taimikä tahansa kun saisi nyt sen diagnoosin!!
jonskuti
 
Viestit: 7
Liittynyt: 16 Joulu 2008 14:04
Paikkakunta: Joensuu

Re: gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja maria_t » 01 Maalis 2009 15:53

Hei jonskuti, laitoin sulle yksäriä!
maria_t
 
Viestit: 3
Liittynyt: 16 Helmi 2009 08:24

Re: gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja jonskuti » 29 Huhti 2009 11:58

Noniin. Hiro avattiin viime ti, ja otettiin koepalat suolesta yms. Ja, Voi perse, tulokset Hirosta oli kehnoimmat, mitä voi.
Tulos vakava pitkälle mennyt IBD, autoimmuunisuolistotulehdus: kaikissa ohutsuolen koepaloissa todettu limakalvossa voimakkaita muutoksia, pöhöinen, imusuonet laajentuneet, imukudos lisääntynyt, rauhaset korostuneet, villukset surkastuneet: syviä ja voimakkaita muutoksia suolessa. Tulokset kliinisesti merkittäviä. Syytä ei voida sanoa, mutta Thomas YESlta oli sanonut omalle ell, kun konsultoi, että ei ole allergiaperäistä, koska syönyt z/d ja jos olisi varastopölypunkille, niin ei oireile ikinä ohutsuolessa. Ilmeisesti ohutsuoli paskana, mikään ei sula, siksi tulee takasin. Mahalaukku ok.
Mikäli folaatti yms b-vit arvot normaalit vielä, ja alumiini (muistaakseni) arvo normaali, voidaan odottaa vastetta kortisoni/ atsatiopriimi/ antibiootti -hoidolla (maksakontrolli väh 4 vko välein vuoden). Maanantaina päästään verikokeisiin. Mutta, koska Hiro pahentui viimeisen 2 vkon aikana enne leikkausta ja nyt kolmatta viikkoa, sanoi, että kannattaa valmistautua nukuttamiseen. Tämä on niin kamalaa! Voi kun olisi avattu aiemmin!!! Ja hyvä että vein avattavaksi, koska tähystyskoepaloissahan tämä ei olisi tullut esille. Toinen on niin nuori vielä, en tiedä haluanko alkaa raskaisiin hoitoihin, kun tila ei luultavasi parane lopullisesti ikinä ja loppuiän saisi olla huolissaan, milloin ne maksa-arvot kohoaa.
Mitä mieltä diagnoosista, onko kellään ollut samanlaista ja miten mennyt hoidon kanssa? Mietin, että jos ennuste verikokeiden jälkeen ok, eli maksa-arvot ei olis nousseet ja nuo muut ois norm., niin sitten aletaan hoitaa. Jos on nousseet, niin nukutetaan lähiaikoina. Arvatkaa olenko itkenyt naamani verille. Tietääkö kukaan onko kenenkään koira voinut tämän diagnoosin kanssa elää koiran arvoista elämää?
jonskuti
 
Viestit: 7
Liittynyt: 16 Joulu 2008 14:04
Paikkakunta: Joensuu

Re: gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja jonskuti » 07 Touko 2009 09:26

Hei,
meillä veriarvot oli vielä ok, joten hoitava ell oli sitä mieltä että kannattaisi koittaa hoitaa ja antoi toivoa, että koira voisi elää normielämä lääkityksellä ja ruokavaliolla. Päätimme siis lähteä hoitamaan, parantuahan tästä sairaudesta ei voi. Helpottavaa kuitenkin saada diagnoosi vihdoin melkei kymmenen hoitokokeilun ja kahden tuhannen euron sairaudenetsintä kulujen jälkeen!!
jonskuti
 
Viestit: 7
Liittynyt: 16 Joulu 2008 14:04
Paikkakunta: Joensuu

Re: gastriitti ja mahahaava

ViestiKirjoittaja maria_t » 30 Touko 2009 20:51

Voi että, kauhea kuulla tuosta diagnoosista! Tsemppiä hoitokokeiluun, toivottavasti saatte koiran tilanteen tasoittumaan.
Mun koirallahan ei koepaloista löytynyt mitään selkeitä muutoksia, joten en valitettavasti osaa antaa neuvoja tai kokemuksia tähän asiaan... Kortisonin avulla mennään nyt, ja se tuntuis jonkin verran parantaneen koiruuden oloa ja liikkumista. Meillä siis ongelma selvästi vatsalaukun ja mahaportin tienoilla. Toivottavasti hoito tehoaa!
maria_t
 
Viestit: 3
Liittynyt: 16 Helmi 2009 08:24

Seuraava

Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa