Mainoksia

Jalkavaivoja

Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja miitta » 26 Helmi 2009 20:20

Pian kaksivuotias havannankoiramme on jo joitain viikkoja "hypyttänyt" oikeata takajalkaansa. Ensin ajattelin sen olevan jotain harmitonta tassussa ja leikkasin tassukarvat, ostin tassuvahaa ym. muttei auttanut eikä löytynyt haavereita. Jalan hypyttäminen vain jatkui. Sitä ei aluksi ollut kai edes ihan jokaisella lenkillä, tai jos oli niin ei kauhen paljon. Nyt jalka kuitenkin nousee joka lenkillä hyvin usein.

Tilasin ajan eläinlääkärille ja käytiin siellä. Lääkäri tunnusteli polvea (vasenta!) ja sanoi siinä olevan patella luksaatio. Oikeassa polvessa ei kuitenkaan tuntenut mitään.. Vasemmastakaan ei sanonut mitään lukua (kun en aiemmin patellasta mitään tiennyt niin en älynnyt kysyäkään ja epäilen olisiko hän osannut sanoakaan, kun oli vähän epävarma koko patellastakin aluksi, sitten sanoi että ihan selvästi lonksuu ja melko paljonkin..?). Sanoi että leikkaus on mahdollisena hoitona tai kipulääkitys.. Tehtiin jo oikeastaan päätös leikkaamisesta (sitten kun ajankohta olisi sopiva), mutta nyt epäilyttää, jos polvi onkin vaikka vaan 1/1, jolloin leikkausta ei tarvita, ilmeisesti?

Kuitenkin kun lonkkien kohdalta olen löytänyt aristavat pisteet, joita painellessa tuo murahtelee oikein, pyysin niitäkin tutkimaan. Lääkäri väänteli, muttei kokeillut painaa siitä kohdasta mistä näytin, tai varmaan kokeili muttei löytänyt sitä pistettä. Kun siinä on tosiaan ihan pienet pisteet, vähän kuin jotkut luun päät, jotka on tosi kipeät. Lääkäri kysyi että halutaanko kuvauttaa lonkat vielä varmuudeksi ja haluttiin.

No, röntgenkuvat paljastivat C/D-lonkat! Aika rajut diagnoosit saatiin siis, mutta eiköhän nuo lonkkakirjaimet ainakin pidä paikkansa, luulisi. Kamalaa kun ei voi luottaa 100% eläinlääkärin lausuntoon, nyt tekee ehdottomasti mieli mennä näyttämään ainakin tuota polvea jonnekin muuallekin. Mutta ehkä en sentään viitsi pyytää lonkkien röntgenkuvia ja viedä niitä jonkun muun tutkittavaksi...

Mutta nyt on sellainen olo ettei tiedä mitä tässä pitäisi tehdä. Vasemmassa polvessa ilmeisesti patella, tiedä sitten minkä asteinen. Ja kuitenkin OIKEAA jalkaa hypyttää joka lenkillä. C/D-lonkat joiden ei vielä pitäisi vaivata, vanhuksena vasta sitten joskus. Eli mistä tuo hypyttäminen?? Vasemman jalan patellasta? :oo

Onkohan vielä muita mahdollisuuksia, luupiikkejä tai jotain?? Tosin luulisi, että olisi tuolla lääkärissä huomattu.

Lenkkeillä saadaan kuulemma ihan normaalisti, mutta eipä se kovin onnistu kun koira hypyttää jalkaansa ja jää jo melko alkumatkasta taakse kipittämään korvat vähän luimussa. Laukkaa mieluummin kuin ravaa.

Olisi aika mahtavaa jos joku osaisi sanoa jotain tähän vaivaan!
miitta
 
Viestit: 4
Liittynyt: 26 Helmi 2009 19:42

Re: Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja tuijas » 27 Helmi 2009 15:55

Takajalka jää ylös, koska ylös jääneen jalan patella lukkiutuu hetkellisesti. Jos patellaluksaatio tuntuu vaivaavan koiraa, käytetään leikkaushoitoa korjaamaan tilanne. Lonkat on sitten toinen juttu, niitä lääkitään yleensä kipulääkkein jos vaivaavat (kävelytyyli puolelta toiselle keinuvaa, ylös noustessa koira kankea). Jotkut koirat pärjäävät myös lonkkavikaisena aina vanhuuteen asti eivätkä lonkat alakaan vaivaamaan. Saat röntgenkuvat mukaasi hoitaneelta eläinlääkäriltä jos tarvitset niitä.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja miitta » 27 Helmi 2009 18:20

Niin, mutta kun koira hypyttää sitä oikeaa jalkaansa, vaikka patella todettiin vain vasemmasta. Vasenta taas ei koskaan oireile. Ja tässä olikin lähes koko pointti miksi tuon pitkän viestini kirjoitin.
miitta
 
Viestit: 4
Liittynyt: 26 Helmi 2009 19:42

Re: Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja viirutassu » 27 Helmi 2009 20:01

suomenpystykorvani ( 7w ) on myös hyyppyyttänyt toista takajalkaansa pihalla sekä lenkeillä,ei kovin useasti.en tiedä johtuuko se kivusta vai kylmästä(liekkö pakkanen),mutta en sen kummemmin ole ottanut asiaan kantaa,pitäiskö olla huolissaan?
viirutassu
 
Viestit: 22
Liittynyt: 13 Tammi 2009 21:22
Paikkakunta: suomi

Re: Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja tuijas » 28 Helmi 2009 17:26

Miitta, ajattelin selventää tilojen eroja, miten koiran kipu eroaa patellaluksaatiossa ja lonkkaviassa. Leikkauspäätöksen tekee tietysti aina koiran tutkinut eläinlääkäri. Jos tilanne mietityttää, voit toki hakea toisenkin mielipiteen ennen leikkausta, ota silloin kuvat mukaasi!
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja tuijas » 28 Helmi 2009 17:28

viirutassu, pakkasella on varsin tavallista, että koira nostelee tassujaan yksi kerrallaan. Olen joskus pitänyt koirallani kovalla pakkasella töppösiä, mutta tuppaavat putoamaan helposti kyydistä. Parhaissa töppösissä on kokemukseni mukaan ollut tarrakiinnitys.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja miitta » 02 Maalis 2009 17:33

Jep kiitoksia avusta!
Juteltiin lääkärin kanssa ja aloitettiin rimadyl-kuuri, jos oikeassa jalassa onkin niveltulehdus. Toivotaan että auttaa.
miitta
 
Viestit: 4
Liittynyt: 26 Helmi 2009 19:42

Re: Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja miitta » 01 Kesä 2009 19:36

Heipä hei taas.

On tapahtunut paljon tämän jalan kanssa ja suuri on murhe. Käytiin siis samassa lääkärissä näyttämässä eri eläinlääkärille polvea. Oikeassa polvessa 2 patella, vasemmassa 3. Sovittiin aika leikkaukseen, vasemman patellan. Kuitenkin oikeaa kun vaan oireili, tutki eläinlääkäri sen ennen leikkausta nukutuksessa. Oikean jalan sääriluun pää oli malfoitunut tms, eli epämuodostumaa, luu siis ihan höttöä. Ja lääkäri leikkasi oikean jalan sitten tietenkin.

Leikkaus oli silloin kai mennyt ok ja eläteltiin jo toivoa, että se olisi terve tuon jälkeen. No, koira ei alkanut käyttää jalkaa kunnolla, hypyttää siis ravissa edelleen ja pahemminkin kuin ennen leikkausta. Käynnissä käyttää jalkaa, mutta omin silminkin näen jalan lumpsuvan.

Käytiin tikkien poistossa ja leikkaushaavaan oli kertynyt seroomaa, jota jouduttiin poistamaan. Käytiin lisäkontrollissa, jossa taas poistettiin seroomaa ja siihen määrättiin lääkkeet, kun se ei ollut hävinnyt. Lisäksi lääkäri otti jotain näytteitä kiireellä ja jälkeenpäin käynnistä veloitettiinkin melkoinen summa, vaikka luulimme sen kuuluvan leikkauksen hintaan.

Lääkäri näki jo silloin, että ei jalka ole oikein mallillaan. Saimme nähdä kuvat jalasta, jotka siis oli otettu ennen leikkausta. Takajalat ovat kuulemma hyvin käyrät, ja luu siis epämuodostunutta. Tämän takia leikkaus oli kuulemma hankala suorittaa.

Serooma lähti lääkkeillä pois, mutta jalka ei parantunut. Viime perjantaina kävimme kontrollissa, jossa otettiin röntgenkuvat jalasta. Jalassa oli kuulemma vähän jotain uudisluuta, mutta kunnolla se ei ollut luutunut. Ja kun viimeksi käytiin vastaanotolla, tunnusteli lääkäri polven luksoituvan nyt kahteen suuntaan! Ja toiseen suuntaan edelleen 2, toiseen 1. Meidän käskettiin vieläkin ottamaan rauhallisesti, ei äkkinäisiä liikkeitä ja liikuntaa vain käynnissä max 30min. Hankalaa on tällaisen elosalaman kanssa, vielä maalla, jossa aina ennen on saanut olla täysin vapaana ja riehua ja juosta. Nyt joudutaan koko ajan menemään hihnassa. :(

Lääkäri kehotti meitä tulemaan viikon päästä näyttämään jalkaa ja hän olisi tekemässä uuden leikkauksen. Nyt vaan mietityttää, että osaako tämä lääkäri sen paremmin toisella leikkauksellakaan? Joutuuko patella luksaatiota yleensä leikkaamaan useaan kertaan? Onko siitä hyötyä? Mitä toisessa leikkauksessa sitten tehdään sellaista, mitä ei ensimmäisellä kerralla tehty, miten se toisella kerralla tulisi kuntoon? Miksei heti ensimmäisellä kerralla..? Onko kyse eläinlääkärin osaamattomuudesta? Olisiko hyvä mennä näyttämään toiselle lääkärille ja leikkauttaa koira jossain muussa paikassa, jollain hyvämaineisella polvilääkärillä?

Viime leikkauksessa siis luun epämuodostumaa poistettiin ja telauraa syvennettiin aika lailla, mutta ei tullut jalka ehoksi. En tiedä luotanko tähän lääkäriin, mutten tiedä, saako kukaan muukaan sitä sen paremmin kuntoon.. Pakko se on kerran vielä yrittää, mutta ehkä toisella lääkärillä??

Kallista touhua tämä on, huhhuh. Mutta nyt voisin maksaa melkoisia summia, kunhan jalka vain tulisi kuntoon!!! Olen jo lähes luopunut toivosta, että enää koskaan koira saisi kunnolla riehua ja että saisimme kunnolla lenkkeillä ja touhuta... Mutta sen verran toivo elää, että nyt haluan monta mielipidettä ja leikkauksen, jonka tekee mahdollisimman osaava ihminen. Toisaalta tämä "meidän" lääkärimme on leikannut monta luksaatiotapausta terveeksi, meidän tapaus vaan on pahin kaikista. :(
miitta
 
Viestit: 4
Liittynyt: 26 Helmi 2009 19:42

Re: Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja tuijas » 03 Kesä 2009 09:47

Hei, olette seikkaperäisesti osanneet käydä läpi koiranne tiedot ja se on hieno juttu. Ihan tämän kirjoittamanne perusteella kuulostaa ettei koiranne tilanne ole ihan "perus" patellaluksaatio vaan sitä on komplisoimassa myös muut rakenteelliset ongelmat. Uskoisin että eläinlääkärinne on oikein hyvä, koska on useita luukirurgisia toimenpiteitä suorittanut. Toiselle eläinlääkärille meneminen on aina omistajan oma päätös, mutta silloin olisi erityisen tärkeää, että eläinlääkärit vaihtaisivat tietoa koiran polvien tilasta ja suoritetuista operaatioista. Tällöin säästetään myös joitain kustannuksia. Koska jalat vaivaavat koiraa edelleen, tulisi koiran tilaa helpottaa. Jos kirurgia on tutkineen eläinlääkärin paras hoitovaihtoehto, niin silloin leikkaus on tarpeellinen.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Jalkavaivoja

ViestiKirjoittaja Nefertiti » 05 Kesä 2009 21:56

Jalan hyppyytys voi kertoa patellaluksaation lisäksi myös kierukkavammasta (omalla näin) tai ristisidevammasta. Ristari- ja kierukkavammat eivät edes aina oireile, ainakaan jatkuvasti.
Nefertiti
 
Viestit: 8
Liittynyt: 01 Huhti 2009 08:48

Seuraava

Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa