Mainoksia

Mahdollinen ummetus?

Mahdollinen ummetus?

ViestiKirjoittaja hannele » 18 Heinä 2009 21:05

5.5-vuotiaalla nartulla (steriloitu) alkoi reilu vuosi sitten ensimmäiset massukipukohtaukset. Päivystyksessä epäiltiin haimatulehdusta, verikokeet kuitenkin ok. Sai antibiootit sekä kipulääkkeet. Sen jälkeen koira on oireillut mahaansa aina silloin tällöin (rukousasento, mahalihakset pingoittuneet, kulkee selkä köyryssä, haluton liikkumaan, huohotus ja levottomuus). Parafiiniöljyllä olo on aina helpottunut. Tammikuussa ell epäili kroonista haimatulehdusta ja vaihdettiin vähärasvaiseen ruokavalioon (koira barffaa). Oireili silloin tällöin, varsinkin jos ruokamäärä oli liian suuri - oksensi ruokansa. Myöhemmin alkoi saada kipukohtauksia treenien jälkeen (pk-lajit). Koira syö 3 kertaa päivässä tällä hetkellä. Alkukesästä huomasin että koira oli laihtunut hirveästi (norm. paino 32-33 kg nyt vain 27.5 kg), on aina ollut hoikka. Otettiin paastoverikokeet sekä ruoan jälkeen verikokeet, haima-, maksa-, munuaisarvot, punasolut, tulehdusarvot, sappikoe, kilppari. Kaikki vallan hyvät. Ultrassa paksusuoli oli aivan täynnä tavaraa, itselleni heräsi epäilys ummetuksesta. Nyt syö ell suosituksesta vain keitettyä kanaa sekä riisiä, sekaan lesettä pari viikkoa jonka jälkeen tsekataan ja ell tekee päätöksen tähystyksestä. Ell epäili allergiaa, itse en kallistu sen puoleen koska koiralla on aivan mahtavan upea ja kiiltävä turkki, eikä koskaan kutise mistään. Korvat ovat puhtaat. Hengitys on haiseva (kalan haju). Kuulin myöhemmin että parafiiniöljy estää ravinnon imeytymisen (olen joutunut sitä välillä antamaan aika tavallakin ja usein) ja nyt aloin lisätä ruokaan pellavasiemenrouhelimaa.

Tiedän että barffaus kovettaa mahaa, koira söi 3 vuotta nappuloita ja barffaus aloitettiin toisen koirani vuoksi, jolle ei nappularuoka sopinut. Itseäni kuitenkin tuo laihtuminen huolestuttaa, jos syy on parafiiniöljyssä niin kauanko öljyn annon jälkeen se vaikuttaa mahassa? Ja voinko huoletta antaa koiralleni pellavasiemenrouhelimaa esim. kerran päivässä ruokaa lisättynä (1 tlk + vesi) ja käytetäänkö tuota kuurina vai voiko käyttää ihan jatkuvasti?

Koira on herkkä stressaamaan ja oireet pysyneet kurissa kun sen kanssa ei ole tehty kun normilenkkejä. Koira ei myöskään ole ns. hyvähermoinen, on terävä ja agressiivinen muille koirille. Voiko olla niin että stressi on aiheuttanut koiralle esim. mahahaavan mutta eikö tuon sitten olisi pitänyt näkyä verikokeissa? Onko olemassa jotain muita sisäelin-/suolistosairauksia jotka eivät näy verikokeissa? Onko tuo tähystys loppujen lopuksi ainoa keino saada selville mistä mahavaivat johtuvat?
hannele
 
Viestit: 7
Liittynyt: 17 Heinä 2009 17:06

Re: Mahdollinen ummetus?

ViestiKirjoittaja tuijas » 19 Heinä 2009 07:49

Koska parafiiniöljy auttaa tulee kieltämättä mieleen mainitsemasi ummetus. Parafiiniöljystä ei ole haittaa kertaluonteisesti annettuna. Pellavansiemeniä voit antaa. Tähystys on ihan hyvä keino tarkistaa mahavaivojen ollessa kyseessä. Saako koirasi riittävästi nesteitä urheilusuorituksen aikana? Voihan olla että uusi ruokavalio auttaa koiraasi ja jatkotutkimuksia ei välttämättä tarvita.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Mahdollinen ummetus?

ViestiKirjoittaja hannele » 19 Heinä 2009 08:42

Koira on huono juomaan, tarjoan sille vettä joka käänteessä. Muutaman suullisen saattaa ottaa treeneissä. Yleensä juo vain iltaruoan annon yhteydessä jonkun verran.

Koira ollut nyt parisen kuukautta treenitauolla ja mennään koiran ehdoilla. Ainoa huolestuttava asia on tuo laihuus. Miksi se on noin voimakkaasti laihtunut - on menettänyt myös lihaksistoaan. Voiko syy olla vain vähärasvaisen ruokavalion (ennen sai lampaanrasvaakin)?
hannele
 
Viestit: 7
Liittynyt: 17 Heinä 2009 17:06

Re: Mahdollinen ummetus?

ViestiKirjoittaja tuijas » 21 Heinä 2009 19:35

Kuulostaa aika voimakkaalta laihtumiselta ollakseen vain vähärasvaisen ruokavalion ansiota. Haima-arvo olikin jo otettu, haiman vajaatoiminta on hyvä poissulkea. Verinäytteen voi ottaa myöhemmin uudemman kerran. Myös hankalasti diagnostisoitavia suolistosairauksia esiintyy, osa vaatii jopa biopsian suolistosta. Jos epäilet laihtumisen olevan hyvin voimakasta, on hyvä kääntyä hoitaneen eläinlääkärin puoleen.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Mahdollinen ummetus?

ViestiKirjoittaja hannele » 23 Heinä 2009 19:20

Ell pyysi soittelemaan koiran voinnista ens viikolla ja otan puheeksi josko varmuuden vuoksi vielä sitä tähystystä/koepalaa (oman mielen rauhoittamiseksi). Koiran oireita hoidetaan tällä hetkellä ummetuksena ja suoli toimii hyvin (tänään 2:sti käynyt kakalla). Olen lisännyt ruoan määrää, eikä kipukohtauksia ole tullut. Aloitin tänään myös homeopaattisten valmisteiden käytön ummetukseen.
hannele
 
Viestit: 7
Liittynyt: 17 Heinä 2009 17:06

Re: Mahdollinen ummetus?

ViestiKirjoittaja hannele » 25 Syys 2009 19:56

Tähän hieman päivitystä. Koirallani on nyt todettu krooninen haimatulehdus Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa. Jouduin viemään hänet sinne voimakkaan kipukohtauksen vuoksi tehohoitoon. Nyt on neiti kunnossa, laihana mutta pirteänä ja neiti pääsi lopullisesti eläkkeelle sohvakoiraksi.
hannele
 
Viestit: 7
Liittynyt: 17 Heinä 2009 17:06


Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa