Mainoksia

Kortikaalinen katarakta

Kortikaalinen katarakta

ViestiKirjoittaja aas » 22 Syys 2009 19:43

Otsikon sairaudesta olen yrittänyt etsiä tietoa, mutta hyvin tuntuu olevan niukasti. Yleensä mainitaan vain, että koiraa ei tulisi käyttää jalostukseen. Osaisiko joku kertoa tästä kaihimuodosta jotakin hiukan enemmän ja korjata mahdollisesti vääriä käsityksiäni? Kyselen tätä siksi, että oman koirani toisella vanhemmalla tämä on todettu.
Omat käsitykseni:
- silmän kuorikerroksen kaihi, kattaa lähes koko silmän
- puhkeaa ennen 4 ikävuotta
- sokeus seuraa väistämättä

Mitään muuta? Perinnöllinen? Pystytäänkö toteamaan esim. geenitestauksella?

PS. Ja sellainen tieto/väittämä vielä, että ellei koiralla ennen neljättä ikävuotta tuota ole todettu, se ei puhkeakaan.
aas
 
Viestit: 1
Liittynyt: 22 Syys 2009 19:35

Re: Kortikaalinen katarakta

ViestiKirjoittaja maria n » 24 Syys 2009 17:49

Katarakta eli harmaa kaihi aiheuttaa sameutta linssissä ja siten näkö heikkenee. Kaihi esiintyy siis silmän linssissä ja luokittelu riippuu siitä, missä osassa linssä kaihi esiintyy. Esim kortikaalinen katarakta esiintyy linssin kuorikerroksessa, sekä linssin etu- että takapinnalla. Kortikaalinen katarakta on usein perinnöllinen sairaus, joka esiityy monella koirarodulla. Siihen saattaa myös liittyä muutoksia silmän verkkokalvossa. Tehokasta lääkehoitoa kaihissa ei ole, yksi hoitovaihtoehto on linssin poisto kirurgisesti. Kaihi on usein perinnöllistä (varsinkin koirilla), mutta voi myös tulla esim sokeritaudin, trauman (eli silmän vaurion) tai kroonisen uveiitin (silmän suoni- ja värikalvon tulehduksen) seurauksena.
maria n
 
Viestit: 113
Liittynyt: 30 Tammi 2009 18:35


Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa