Mainoksia

Rohinaa ja oksentelua

Rohinaa ja oksentelua

ViestiKirjoittaja ka78 » 08 Syys 2010 18:11

Koira, kohta 1,5v, on alkanut rohisemaan juostessaan kovasti. Lisäksi kuolaa/vaahtoa tulee suusta jonkin verran. Kun koira on juossut paljon ja juo sitten vettä, se oksentaa lähes heti sen jälkeen, lähinnä kirkasta limaa.
Mikä voisi olla syynä?
Koira on todella kova vetämään kun sitä ulkoiluttaa (panta+remmi), niin tuli mieleen voisiko se olla aiheuttanut jotain esim. kurkkuun..
Kyseessä on metsästyskoira.
ka78
 
Viestit: 2
Liittynyt: 08 Syys 2010 18:04

Re: Rohinaa ja oksentelua

ViestiKirjoittaja sahrami » 08 Syys 2010 20:56

Rohiseeko koira siis myös vapaana juostessaan? Ainakin hihnalenkeillä kuuluva rohina on taatusti seurausta vetämisestä. Vetäminen on ongelmallista myös siksi, että se voi aiheuttaa niskavaurioita. Yksi vaihtoehto on käyttää koiralla valjaita talutettaessa, mutta mikäli koira on iso ja se vetää, voi taluttaminen valjaissa olla mahdotonta. On olemassa myös vedonestovaljaita, jotka aiheuttavat koiralle kipua/epämiellyttävän olon kun se vetää. Suosittelen kuitenkin mieluummin opettamaan koiran kulkemaan vetämättä hihnassa, varsinkin kun koirasi on vielä niin nuori että sen opettaminen varmasti onnistuu. Tällä en tarkoita sitä että koiran tulisi kulkea ihmisen jalan vieressä kaiken aikaa, vaan että koira hidastaa siinä vaiheessa kun hihna alkaa kiristymään. Asian opettaminen jo vetämään oppineelle koiralle voi viedä aikaa (oman silloin viisivuotiaan koirani kanssa se vei puoli vuotta), mutta koira kyllä sen oppii. Myös metsästyskoirat oppivat sen, vaikka nenä tahtookin viedä myös hihnalenkeillä. (Tällainen myös minun koirani on)

Miten tämä sitten tapahtuu? Yksinkertaisesti niin että kun koira vetää, ihminen pysähtyy ja odottaa että koira itse myötää hieman hihnasta. Ensimmäisillä kerroilla tähän kuluu taatusti aikaa, ja kun koira on myödännyt ja ihminen siirtää painoaan eteenpäin ottaakseen askeleen, koira syöksyy taatusti jälleen hihna tiukalla eteenpäin. Siitä seuraa uusi pysähdys ja taas odotetaan että koira myötää. Voi käydä jopa niin että alussa ette pääse edes pihasta pois koska eteenpäin liikkuminen tällä tyylillä on niin hidasta. Mutta tässä vaiheessa tärkeintä onkin oppia hihnassa kulkeminen jotta myöhemmin lenkkeily olisi mukavampaa kaikille. Harjoitella kannattaa päivittäin ja aina samoilla säännöillä ja vähitellen lenkit muuttuvat pitemmiksi, kun koira huomaa että vetämällä ei pääse eteenpäin ja malttaa pitää hihnan löysällä.
sahrami
 
Viestit: 291
Liittynyt: 16 Joulu 2009 16:40

Re: Rohinaa ja oksentelua

ViestiKirjoittaja ka78 » 08 Syys 2010 21:13

Koira rohisee myös vapaana juostessaan. Ja tätä on alkanut tapahtua nyt vasta, suhtkoht samaan aikaan on alkanut myös kuolaus ja oksentelu. Siksi tulikin mieleen onko jotain vakavampaa kyseessä.
Koiralla on käytetty valjaita, mutta se on jotenkin oppinut nulistamaan niistä (vaikka valjaat ovat tiukalla).
Tuo vetämättä kulkeminen ja sen opettelu on melkein mahdotonta.. :) mutta yritetäänpä sitäkin.
ka78
 
Viestit: 2
Liittynyt: 08 Syys 2010 18:04

Re: Rohinaa ja oksentelua

ViestiKirjoittaja Petra » 09 Syys 2010 16:35

sahrami kirjoitti:Miten tämä sitten tapahtuu? Yksinkertaisesti niin että kun koira vetää, ihminen pysähtyy ja odottaa että koira itse myötää hieman hihnasta. Ensimmäisillä kerroilla tähän kuluu taatusti aikaa, ja kun koira on myödännyt ja ihminen siirtää painoaan eteenpäin ottaakseen askeleen, koira syöksyy taatusti jälleen hihna tiukalla eteenpäin. Siitä seuraa uusi pysähdys ja taas odotetaan että koira myötää. Voi käydä jopa niin että alussa ette pääse edes pihasta pois koska eteenpäin liikkuminen tällä tyylillä on niin hidasta. Mutta tässä vaiheessa tärkeintä onkin oppia hihnassa kulkeminen jotta myöhemmin lenkkeily olisi mukavampaa kaikille. Harjoitella kannattaa päivittäin ja aina samoilla säännöillä ja vähitellen lenkit muuttuvat pitemmiksi, kun koira huomaa että vetämällä ei pääse eteenpäin ja malttaa pitää hihnan löysällä.


Äärimmäisen hyvä keino opettaa koira vetämättömäksi. Täytyy vain muistaa että ihan sama kuka tai milloin koiran kanssa on ulkona, niin koiran ei saa antaa vetää, vaan AINA tulee pysähtyä. Eli olla johdonmukainen, toisin sanoen, kaikkien jotka koiran kanssa liikkuu tulee sitoutua tähän. Muuten ei toimi.

Kuonopanta on myös hyvä apu vetämiseen. Kuonopannan vaikutus perustuu siihen, että päällä on vaikea vetää. Kuitenkin kuonopantakin on tehoton jos haluaa saada vetämisen loppumaan, jos vetämisen yhteydessä ei pysähdy. Eli samaa toppailua jonka Sahrami neuvoi, tulee tehdä myös kuonopannan kanssa, jos haluaa koirasta vetämättömän.
Petra
 
Viestit: 43
Liittynyt: 28 Kesä 2009 21:34

Re: Rohinaa ja oksentelua

ViestiKirjoittaja tuijas » 26 Syys 2010 11:25

Olisi hyvä varata aika eläinlääkärille, joka voi tehdä koirallesi terveystarkastuksen, kuunnella keuhkot ja sydänäänet, kaiken varalta.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21


Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron