Mainoksia

Miten ruokkia koiraa oikein?

Miten ruokkia koiraa oikein?

ViestiKirjoittaja Ouna » 08 Loka 2010 22:29

Meillä on vuoden hoidossa vanhempieni suomenlapinkoira, joka saa päivittäin kaksi ateriaa. Ateriat ovat pääasiassa kuivamuonaa, johon on lisätty välillä ihmisten ylijäämäruokia, maksalaatikkoa tai siansydäntä. Toisinaan koiralle on annettu luu ja iltaisin se on saanut yhden denta stickin. Koira on mielestäni ylipainoinen ja aion viedä sen huomenna punnitukseen.

Luin, että aikuiselle koiralle riittää yksi ateria päivässä. Onko näin? Luin myös, että kuivamuonan kanssa riittää sekaan rikottu kanamuna, mutta toisessa lähteessä kerrottiin, että raaka valkuainen on myrkyllistä koirille.

Kysymykseni onkin, että miten ruokin koiraamme riittävästi ja tasapainoisesti ruokkimatta sitä kuitenkaan liikaa? Kuinka monta tuntia lapinkoiran pitäisi saada ulkoilla päivässä?
Ouna
 
Viestit: 1
Liittynyt: 08 Loka 2010 22:16

Re: Miten ruokkia koiraa oikein?

ViestiKirjoittaja sahrami » 09 Loka 2010 14:02

Hei!

Aikuiset koirat saavat yleensä joko yksi tai kaksi ateriaa päivässä. Sopiva ateriamäärä riippuu koirasta, mutta päivittäinen ruokamäärä tulee kuitenkin olla sama riippumatta siitä kuinka monta ateriaa on. Mikäli koira syö mielellään kaksi kertaa päivässä, ei liene mitään syytä lähteä muuttamaan käytäntöä.

Yksinkertaisinta koiraa on ruokkia juuri tehdasvalmisteisilla valmisruuilla, kuten jo teettekin. Periaatteessa hyvälaatuisen kuivaruuan ainesosat on laskettu niin, että koira saa siitä kaiken tarvittavan sopivissa suhteissa kunhan vain annoskoko lasketaan niin että energiansaanti on oikea. Lisäksi voi toki silloin tällöin antaa muutakin, mutta jos yksittäisen ruoka-aineen osuus ruokavaliossa pääsee liian korkeaksi, muuttuu koiran ravinnostaan saamien vitamiinien ja kivennäisaineiden suhteet vääriksi ja tästä voi seurata ongelmia. Pussin kyljessä on annoskokotaulukko, josta voi katsoa suuntaviivoja ruokintaan. On kuitenkin tärkeää seurata koiran kuntoa, ja mikäli koira lihoo tai laihtuu, täytyy annosta muuttaa. Luiden pureskelu tekee hyvää koiran hampaille ja mielelle eivätkä ne kuitenkaan lihota. Kananmunan valkuainen ei suorastaan ole myrkyllistä, mutta se sisältää mm. avidiinia, jonka runsas saanti voi johtaa biotiinin puutteeseen. Toisaalta kananmunan keltuainen puolestaan sisältää paljon biotiinia, joten jos koira saa kananmunat kokonaisina, ei ongelmaa pitäisi olla. Toinen vaihtoehto on keittää kananmunat.

Mikäli punnituksessa käy ilmi että koiranne on ylipainoinen, kannattaa harkita johonkin laihdutus- tai painonhallintaruokaan siirtymistä. Niistä koira saa vähemmän energiaa samaa ruuan grammamäärää kohti kuin tavallisista ruuista, jolloin paino laskee ja koira saa kuitenkin syödä itsensä kylläiseksi.

Lapinkoira todennäköisesti viihtyy ulkona vaikka koko päivän. Parhaiten juuri kyseiselle koiralle sopivat tuntimäärät saa selville seuraamalla koiraa. On myös eroa siinä, onko ulkoilu rauhallista lönköttelyä hihnassa, pyörän vieressä juoksemista, metsässä haistelua ja juoksemista vai muiden koirien kanssa leikkimistä. Koira voi olla hyvinkin väsynyt jos se on juossut tunnin muiden koirien kanssa mutta luulisin että tunnin hihnalenkillä et saa koiraasi uupumaan.
sahrami
 
Viestit: 291
Liittynyt: 16 Joulu 2009 16:40

Re: Miten ruokkia koiraa oikein?

ViestiKirjoittaja Niina » 30 Loka 2010 12:36

Hei

Kysyisin vielä tarkemmin ruokamääristä. Kun meillä on samojedi uros ja narttu, molemmat steriloituja. Uros 6v ja narttu 11v. Narttu saa senioriruokaa ja uros light-ruokaa (kun tarttuu kylkiin kaikki ylimääräinen). Pussin kyljessä on kyllä annosmäärät, mutta kun annan raakaa lihaa ja hiukan kotiruokaa lisäksi, laskenko kuivaruuan määrää? Saako koirat sitten kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja kivennäisaineet ym?

Meidän koirat ovat päivät tarhassa ulkona ja tulevat illalla sisälle yöksi. Lenkillä käynti on valitettavasti jäänyt vähälle (meillä lapset 2 ja 3v) =(. Mutta koirat juoksevat pellolla ennen sisälle tuloa, ja narttu on paljon ulkona irti.
Niina
 
Viestit: 4
Liittynyt: 30 Loka 2010 10:43

Re: Miten ruokkia koiraa oikein?

ViestiKirjoittaja elli-89 » 30 Loka 2010 17:53

Hei,
aikuisesta koirista en tiiä, mutta omalle annan (pentu 5kk) kuivamuona ja puuro puoliksi...eli mitä on kirjoittettu paketin kyljessä,siitä jaan puoleksi...annan sille niin että puuro ja muonaa tulisi yhtä paljon...ja mielestäni koira saa kaikki tarvittavat vitamiinit...jos joku vaan ymmärtäisi mun tekstiä...
minkäkäistä kotiruokaa annatte omalle koiralle?
elli-89
 
Viestit: 9
Liittynyt: 06 Elo 2010 10:52

Re: Miten ruokkia koiraa oikein?

ViestiKirjoittaja Niina » 30 Loka 2010 18:46

elli-89 kirjoitti:Hei,
aikuisesta koirista en tiiä, mutta omalle annan (pentu 5kk) kuivamuona ja puuro puoliksi...eli mitä on kirjoittettu paketin kyljessä,siitä jaan puoleksi...annan sille niin että puuro ja muonaa tulisi yhtä paljon...ja mielestäni koira saa kaikki tarvittavat vitamiinit...jos joku vaan ymmärtäisi mun tekstiä...
minkäkäistä kotiruokaa annatte omalle koiralle?

Ymmärsin kyllä, mutta tuleeko puurosta sama määrä vitamiineja (ja muita tarvittavia) kuin kuivamuonasta, epäilen...
Meilä annetaan ihan perus kotiruokaa mitä tähteiksi jää, tietysti vähän valikoiden =)
Niina
 
Viestit: 4
Liittynyt: 30 Loka 2010 10:43

Re: Miten ruokkia koiraa oikein?

ViestiKirjoittaja sahrami » 30 Loka 2010 21:08

Hei!

Koiran saaman ruuan määrä on sopiva mikäli koira pysyy sopivan painoisena, riippumatta siitä koostuuko päivittäinen ruoka-annos pelkästään kuivamuonasta vai lisäksi ruuantähteistä yms. Sen sijaan ruuantähteissä ja lihassa kivennäisten ja vitamiinien suhde on erilainen. Näin ollen varmistaakseen että koiran ravinto on oikeanlaista, tulisi sen saamat vitamiinit ja kivennäiset laskea ja tarvittaessa lisätä niitä purkista tai valita annettavat ruoka-aineet toisella tavalla. On tietysti totta että kyllä koira hengissä pysyy vaikka kaikki kivennäiset ei olisikaan juuri kohdallaan, mutta suuria heittoja ei saisi olla.

Esimerkiksi lihassa on vähemmän kalsiumia kuin vastaavassa määrässä kuivamuonaa, ja kalsiumin ja fosforin suhde siinä on väärä. Näin ollen mikäli lihaa syöttää kovin paljon, pitäisi kalsiumia lisätä ruokavalioon jollakin muulla tavalla.

Viljatuotteissa niin ikään on olematon määrä kalsiumia, joten jos ruuasta puolet on viljatuotteita, ja loput teollista koiranruokaa, saa koira päivittäin käytännössä vain puolet siitä kalsiummäärästä joka sen pitäisi saada. Ja sillä on jo merkitystä!
sahrami
 
Viestit: 291
Liittynyt: 16 Joulu 2009 16:40

Re: Miten ruokkia koiraa oikein?

ViestiKirjoittaja Niina » 31 Loka 2010 11:37

Kiitos Sahrami, tätä ajoin takaa!

MIkähän sitten olisi sopiva määrä lihaa vaikka / viikko, että voisi kuivamuonaa antaa pussin kyljessä olevan määrän (että tulisi kaikki tarvittavat ravintoaineet), eikä koira lihoisi. Voisiko esim 1dl laittaa kuivamuonan kans samaan kuppiin vähentämättä annoskokoa? Tai parikertaa viikossa antaa isomman palan pakkasesta tarhaan järsittäväksi. Kai se täytyy vain kokeilla, ainakin näin talven ja pakkasten tullen meillä koirat tarvii enemmän energiaa ulkona.
Meillä kotiruokaa annetaan niin vähän, etten usko sen heilauttavan mitään suhdetta mihinkään tai lihottavan koiria.
Niina
 
Viestit: 4
Liittynyt: 30 Loka 2010 10:43


Paluu Koiran ruokinta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa