Mainoksia

nuoren koiran selittämätön sairastelu

nuoren koiran selittämätön sairastelu

ViestiKirjoittaja emni- » 06 Tammi 2010 15:33

Kitka on 9kk ikäinen bordercollie uros ja Kitka on elokuusta lähtien sairastanut säännöllisen epäsäännöllisesti, takana on tällä hetkellä 3 'kohtausta' jotka ovat vieneet koiran todella huonoon kuntoon.

Ensimmäinen kohtaus tuli siis elokuun puolivälissä, oireina olivat väsymys, kuume ja takapään aristaminen. Kitka oli nesteytyksessä ja sai kipulääkettä, jonka jälkeen käveli paremmin. Kitkasta otettiin verinäytteet, joista huomattiin että punasolut sakkaavat, muuten ei löytynyt mitään poikkeavaa. Kitka sai ab-kuurin (Synulox) 10 päivän ajaksi.
Seuraavana päivänä koira oli oma itsensä, ei vaikuttanut lainkaan sairaalta ja näin jatkuikin syyskuun alkuun asti, jolloin Kitka sai toisen kohtauksen.

Kitkalla nousi taas kuume ja koira oli hyvin vaisu, joten lähdimme taas päivystykseen jossa lämpö nousi 39,5 asteeseen. Kitka oli taas nesteytyksessä ja sai antibioottia (baytril). Kitkalta kuvattiin keuhkot ja vatsa, keuhkot olivat puhtaat, vatsasta löytyi pieniä kappaleita (kiviä, tiesin että Kitkalla oli ollut tapana syödä/haukkailla mursketta pihaltamme) joiden ei kuitenkaan katsottu olevan haitallisia. Kitka oli taas aamulla pirteä ja lämpö normaali, diagnoosi kitkan vaivoihin yhä avoin ja saimme uuden ab-kuurin 10 päiväksi (baytril) ja määräyksen käydä kontrollissa.
Muutaman päivän päästä kontrollissa ei löydetty mitään. Kitkan vointi oli hyvä, veri- ja virtsanäytteistä ei löydetty mitään poikkeavaa, eläinlääkäri suositteli lopettamaan ab-kuurin 5vrkn päästä koska kuuri oli niin vahva eikä olisi suositeltavaa nuorelle koiralle, joten lopetimme kuurin aikaisemmin.

Taas meni aikaa niin että Kitka voi täysin normaalisti ja mielessä kävi ettei mitään kohtauksia enää koskaan tulisikaan, kuitenkin marraskuun puolivälissä koira meni taas todella huonoon kuntoon ja lähdimme eläinlääkärille.

Kitkalla oli siis taas kuumetta (40'), koira oli hyvin vaisu ja aristi taas takapäätään ja ruokahalu oli olematon. Kitkasta otettiin verinäytteet ja koira laitettiin nesteytykseen. Veriarvoista todettiin voimakkaasti koholla oleva virtsa-ainemäärä veressä (virtsamyrkytys) ja korkea fosforiarvo ja kohtalainen anemia. Kitkalle tehtiin munaisten ultraäänitutkimus, jossa todettiin munuaisten heikkokaikuisuutta ja ohut kuorikerros. Kitka sai klinikalla myös antibioottia ja kipulääkettä suonensisäisesti.
Tehohoitoa jatkettiin seuraavana päivänä, jolloin Kitka oli yhä todella huonossa kunnossa.
Kitkan kuume saatiin laskemaan illalla ja Kitka sai myös kortisonia ja koiran vointi koheni. Kitkalle tehtiin munuaisten varjokuvaus jossa todettiin munuaisten suodattavan varjoaineen, joten munuaisten toiminta suodatusnopeuden suhteen oli ok. Tulehdusreaktion takia virtsasta löydettiin myls valkosoluja sekä epiteelisoluja.
Kitka sai ab-kuurin (synulox) ja määräyksen syödä kortisonia.
Päällimmäisenä epäilynä tällähetkellä oli autoimmuunisairaus, asian varmistamikseksi Kitkalta otettiin ana-testit, jotka palasivatkin takaisin negatiivisina, eli syy kitkan oireiluun ei pitäisi olla sittenkään autoimmuunisairaus.

Kontrollikäynnissä Kitkalta tarkastettiin veri- ja virtsa-arvot, yhä oli anemiaa ja vielä ab-kuurin jälkeenkin virtsatulehdus. Saimme uuden ab-kuurin (synulox) ja jatkamme kortisonin syöntiä. Kitkasta otettiin myös borrelia- sekä anaplasmoosi testit, jotka myös tulivat takaisin negatiivisina.

Tällä hetkellä Kitka syö yhä viimeisintä ab-kuuria ja kortisonia 5mg päivässä. Koiran vointi on ollut hyvä, mutta nyt mielestäni Kitka käyttää taas takapäätään huonosti, muuten ollut ihan ok. Anemiasta en osaa sanoa varmasti, mutta ikenet ovat suht kalpeat, joten uskoisin että siitäkään ei olla vielä päästy eroon. Kaikkien näiden oireiden lisäksi Kitkan kirsu on pidemmän aikaa ollut kuiva, en oikeastaan muista aikaa jolloin se olisi ollut tavallisen ja kostean kirsun näköinen. Kitkan suunympärystät myös ovat normaalia punakammat ja mielestäni ihan leuan alapuolella on karvaakin tietyllä alueella suht vähän. Olen myös nyt huomannut että Kitkan anturat ovat myös kovin kuivat, voihan olla mahdollista että johtuu pelkästään pakkasista?, mutta kun kirsukin on oireillut, niin en viitsi jättää tätä mainitsematta. Punasolut eivät ole sakanneet enää sen yhden kerran jälkeen.

Ollaan siis tyhjänpäällä edelleen tämän asian kanssa, ja epätietoisuus on todella turhauttavaa, en yhtään tiedä mitä tämän asian kanssa enää pitäisi tehdä. Kurja nähdä nuoren koiran sairastavan ja menevän todella huonoon kuntoon, mitään suunnitelmia en ole uskaltanut Kitkan kohdalle enää tehdä, vaan yritetään mennä nyt päivä kerrallaan tämän asian kanssa. :(

Kaikki tieto & kokemukset olisi enemmän kuin tervettullutta, itseltä alkaa olemaan asian kanssa ideat lopussa ja epätietoisuus turhauttaa lähes päivittäin.
emni-
 
Viestit: 1
Liittynyt: 06 Tammi 2010 15:27

Re: nuoren koiran selittämätön sairastelu

ViestiKirjoittaja Trepa » 10 Maalis 2010 18:51

Meillä myös nuori koira 1v 4kk ja tällä hetkellä Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa teholla. Oireet on hyvin samanlaiset kuin sinun koirallasi. Takapäähän tuli iho-oireita jotka pahenivat ja sitten koirani kieltäytyi enää liikkumasta. Kaikki mahdolliset tutkimukset on tehty eikä mitään selittävää löydy mistään. Rtg-kuvat otettu,labrat joissa vain hieman tulehdusarvot olivat koholla, magneettikuvat otettu, biopsia josta saamme vastauksen huomenna on ainut enää joka meitä valaista mikä on vienyt meidän koiran kunnon näin huonoksi. Aivan terve koira oli ja kohta 3 viikkoa sitten kunto romahti jostakin syystä jota kukaan ei ole vielä selvittänyt. Tällä hetkellä saa antibioottia suonensisäisesti joka puree iho-oireisiin,mutta jaloilleen ei edelleenkään nouse. Sekä kiputipassa on ja katetri jotta saa pissattua.
Sinun koirasi onneksi näyttää voivan hieman paremmin..mutta ehkä näillä jotain yhteistä voi olla. Mielelläni kuulen jos saatte selville mikä teidän koiraa vaivaa, koska siitä voi olla hyötyä myös meidän koiran hoidossa.
Trepa
 
Viestit: 2
Liittynyt: 10 Maalis 2010 18:38

Re: nuoren koiran selittämätön sairastelu

ViestiKirjoittaja LauraL » 10 Maalis 2010 20:49

Hei,

Ketjun aloittaja tuskin tällä palstalla enää käy, koska koira jouduttiin valitettavasti lopettamaan joku aika sitten. En viitsi tässä enempää kertoilla, mutta jos kiinnostaa niin google on ystäväsi.

Toivottavasti sinun koirasi sairasteluun löytyy syy ja koira paranee.
LauraL
 
Viestit: 35
Liittynyt: 11 Syys 2009 22:04


Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron