Mainoksia

munuaisten vajaatoiminta ja struviittikiteet - ruokavalio?

munuaisten vajaatoiminta ja struviittikiteet - ruokavalio?

ViestiKirjoittaja tiinakat » 18 Syys 2013 13:05

Tervehdys
Kissani on n. 12-vuotias leikattu uros. Sillä on ollut n. seitsemän vuoden ajan lääkärin kehoituksesta ruokana Urinary-ruuat struviitti-virtsakiteiden takia. Viime aikoina on ollut ajatuksena lähteä kokeilemaan tuoreen lihan syöttämistä, raakana ja kypsennettynä. Jonkin verran kyseisiä ruokia on annettukin Urinaryn lisäksi, mutta ei säännöllisesti. Mitään oireita ei ole tullut, vaan kissa on saanut olla virtsaongelmien puolesta rauhassa.

Nyt viimeksi tarkastusluontoisella lääkärikäynnillä selvisi, että kissa on muuten terve kuin pukki, mutta mitatuista munuais-arvoista kävi ilmi hieman kohonnut krea (180). Tähän suositeltiin saman tien Renal-ruokavaliota runsaan veden kanssa. Oikean lihan syöttämistä ei suositeltu kun kysyttiin. Kontrolli puolen vuoden päähän.

Nyt kun Renalia on annettu ohjeen mukaan runsaan veden kera n. puolentoista kuukauden verran, on kissalle tullut taas pissavaivaa, on nimittäin muutamia kertoja murissut ja sihissyt siihen malliin pissatessa. Kissa on kyllä muuten hyvässä kunnossa, kehrääväinen, seurallinen ja reipas. Olen antanut sille nyt sitten vaivojen ilmaannuttua taas Urinary-ruokaa, koska en nyt ainakaan oman järjen mukaan sille enää ole viitsinyt syöttää Renalia, mikä kai todennäköisin syy tähän struviitin ilmaantumiseen nyt on… No, kisu on ollut nyt parempi, ei ole kuulunut vähään aikaan mitään mutinoita, mutta kuitenkin jos vaiva jatkuu, se myös varmasti pahenee.

Olisinkin kysynyt tästä Urinary- ja Renal-ruokavalioiden ristiriidasta. Alkujaanhan lääkäri määräsi loppuelämäksi Urinaryn, ja nyt sitten vähän vastaavasti Renalin. Käsittääkseni molemmat kuitenkin haittaavat/kumoavat toistensa perimmäistä tarkoitusta. Urinaryhan mm. nostaa virtsan happamuutta, siis madaltaa ph:ta, koska struviittikiteiden ehkäisemiseksi virtsan pitäisi olla hapanta. Toisaalta taas munuaisten hyvinvoinnin takia Renal vähentää happamuutta eli nostaa ph:ta emäksisemmäksi. Ja nyt juuri sitten on kai nähty, miten Renalin ph:ta nostava vaikutus on tehnyt tehtävänsä pissavaivan suhteen…

Mitä ihmettä tällaisessa tilanteessa tekisi? Mikä olisi paras mahdollinen pysyvä ruokavalio kissalle? Voisiko syöttää keskitien ruokaa (Minun järkeni sanoo, että se olisi parasta ruokaa!?!), esim. pääosin tuoretta, oikeaa lihaa, mikä tosi hyvin maistuukin (kanaa, nautaa, kananmunaa jne. kissalle sopivia ruoka-aineita, vaihtelevasti raakana ja kypsennettynä)? Lisänä esim. omega-3-öljyä ja jotain vitamiineja mitä paremman selvittelyn jälkeen tiedän laittaa, ja joukkoon mahdollisesti Renalzinia fosforin imeytymisen ehkäisemiseksi? Ja sitten myös sitä vettä sekaan. (Ja siis huom., kissa on ihan terve ja reipas, sekä syö oikein hyvin, ei mikään voimaton ja syömätön potilas.)

Vai olisiko edellinen niin pahasta munuaisille, että täytyy pitäytyä tällaisella jojo-dieetillä, eli syöttää Renalia niin pitkään kuin mahdollista, ja sitten taas pissavaivojen ilmaannuttua Urinarya? Jotenkin luulisi, että ei kissan elimistölle kauhean hyvästä ole tuollainen ääripäästä ääripäähän pallottelukaan. Puhumattakaan siitä, että mahdolliset jatkuvasti uusiutuvat pissavaivat aiheuttavat kipua ja stressiä, ja lääkkeet, esim. antibiootit taas omat kuormituksensa elimistöön.

Ja oikeastaan minulle on todella epäselvää, MIKÄ siinä Renalissa on se taika. Jos syöttäisin tuoreruokana korkealaatuista proteiinia/valkuaista veteen sekoitettuna, ilman mitään lisäaineita, ja lisäisin mukaan fosforin imeytymistä estävää Renalzinia, niin MIKÄ siinä Renalissa täsmällisesti on parempaa?

-----
Erään eläinlääkärin sivuilta muuten luin seuraavaa:
”Kroonisen munuaisten vajaatoiminnon luokittelu perustuu vähintään kahteen kreatiniinimittaukseen stabiililta potilaalta. MEILLÄ ON TEHTY NYT VAIN TUO YKSI MITTAUS.
”Akuutissa munuaisviassa sekä varhaisessa ja lieväasteisessa kroonisessa munuaisviassa on tärkeää riittävä ravinnon kalorien ja proteiinien saanti. Proteiinirajoitus voi olla jopa haitallista. Suositeltu ruokavalio: normaaliruokaa, jos kissa syö hyvin.” KYLLÄ SYÖ HYVIN.
”Jos lievään-kohtalaiseen munuaisten vajaatoimintaan liittyy kohonnut virtsan proteiinipitoisuus, on proteiinirajoitus ruokavaliossa tarpeen.” KREA OLI 180. ELI?
”Ravinnon proteiinin on oltava korkealaatuista. … kalorien puute aiheuttaa elimistön proteiinien käytön energianlähteenä, mikä pahentaa uremia-oireita. Omega -3 rasvahapot (kalaöljy) tukee ruokinnallista hoitoa.”
-----

Onko hyviä neuvoja?

LAITAN NYT JATKOA TÄHÄN, KUN HULI ON OLLUT YLI PUOLI VUOTTA RAAKALIHALLA:
Huli syö pääasiassa raakaa kananlihaa, mikä maistuu sille tosi hyvin. Välillä annan myös mm. kalaa ja katkarapuja ja naudan lihaa. Laitan ruuan sekaan myös vettä. Lisäksi annan ruuan seassa Renalzinia, kalaöljyä, jauhettua kananmunankuorta, multicattia, kissanmallasta. Oikeastaan kaikki ruuat kulkevat pakkasen kautta, joten mahdolliset loiset on sillä aika hyvin hoidettu. Eläinlääkäreiden aiemmin suosittelemia lääkeruokia (Urinary, Renal) en ole syöttänyt Hulille lainkaan. Tästä seurauksena seuraavaa: Pissavaivoja ei ole ollut ollenkaan. Lääkärissä on käyty tarkistuksissa, ja lääkäri suositteli jatkamaan samaan malliin. Epäili kuitenkin, että Renalzinin käyttö voisi jopa olla turhaa. Eli seuraavaksi testataan sitä niin, että Renalzinia ei anneta muutamaan kuukauteen, ja katsotaan vaikuttaako se millään tavalla munuaisarvoihin. Huli on aktiivinen ja sosiaalinen, turkki on tosi pehmoinen ja hyvässä kunnossa, ja mielestäni se on myös jotenkin "kiinteytynyt". Kaikenkaikkiaan ruokavalio on toiminut loistavasti. Toivottavasti myös jatkossa :)
tiinakat
 
Viestit: 1
Liittynyt: 13 Syys 2013 15:36

Paluu Kissan ruokinta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa