Mainoksia

Aivastelu, koepala kirsusta, poskihampaan poisto jne.

Aivastelu, koepala kirsusta, poskihampaan poisto jne.

ViestiKirjoittaja SJM » 12 Tammi 2009 15:49

Reilu kuukausi sitten koiramme (9,5 vuotias löwchen) alkoi yhtäkkiä aivastella ja sillä oli myös ns. reverse-sneezing kohtauksia. Tätä katseltiin viikko kunnes mentiin eläinlääkärille. Eläinlääkäri veikkaili syyksi ensin hammaskiveä, mutta löysikin kirsun tähystyksessä vasemmasta sieraimesta muutoksen, jota arveli jopa kasvaimeksi ja otti koepalan ja lähetti sen tutkittavaksi. Varmuuden vuoksi annettiin klinikalla myös punkkihäätö. Koira sai antibioottikuurin ja kipulääkkeen. Oireet jatkuivat ja aivastelu kiihtyi luultavasti koepalan haavan takia. Reverse-sneezing jäi kylläkin käytännössä pois. Koira oli aika pirteä, söi ja joi, pissasi ja kakkasi normaalisti.

Koepalasta tuli viikon päästä tulos, jonka mukaan kirsussa tod. näk. ei ole kasvainta, tulehdusta kylläkin. Silloin -juuri joulun alla- koiran antibioottikuuria jatkettiin ja se sai nyt myös kortisonikuurin (lääkkeen nimi Prednasil tai jotain sinnepäin). Viikon ajan eli juuri joulunpyhinä koira oli lähes oireeton. Kortisoniannostus oli tällöin 1,5 tabl./vrk. Sen jälkeen aivastelu taas voimistui ja yötkin muuttuivat levottomammiksi. Tilattiin aika lähinnä hampaiden tarkistukseen, kuten oli alustavasti sovittukin sen jälkeen kun kirsun koepalan tulos oli vapauttava.

Uudella käynnillä viime viikolla sama eläinlääkäri löysi koiran vasemman poskihampaan alta paisepesäkkeen, siis tulehduksen lähteen. Se kuulemma oli aiheuttanut myös oireet kirsussa, mm. aivastelun. Sieraimessa aiemmin näkynyt muutos oli poissa. Poskihammas poistettiin ja hampaan kolo suljettiin. Hammaskivikin poistettiin samalla muista hampaista. Koira sai nyt 15 päivän antibioottikuurin (Clinacin) sekä kipulääkettä (Canidryl). Edelleen kesken ollutta kortisonikuuria saa kuulemma jatkaa loppuun saakka em. lääkkeiden rinnalla.

Noista viimeisistä toimenpiteistä on neljä päivää ja nyt ollaan siinä vaiheessa, että koira ei vain näytä paranevan. Se rohisee ja kuorsaa kovalla äänellä ja aivastelee edelleen. Yöt ovat hyvin levottomia. Ulos pitää viedä puoliväkisin. Myös ruokahalu on ainakin välillä täysin kateissa. Ruoka on pehmeää, kuten neuvottiin hampaan poiston jälkeen syöttämään. Vettä koira juo normaalisti (kortisonin takia ehkä normaalia enemmänkin).

Suuri käytännön ongelma on lääkkeiden syöttäminen. Varsinkin aamulla suu on ilmeisesti niin kipeä, ettei mikään tahdo mennä suuhun.

Kiinnostaisi tietää, että johtuvatko nämä viimeisimmät oireet ja koiran tilan heikentyminen esim. edellä kuvatusta lääkityksestä ja/tai liittyvätkö ne nimenomaan poistettuun poskihampaaseen? Pitäisikö vain kärsivällisesti odottaa, että koira paranee kunhan lääkitys alkaa purra vai pitäisikö osata epäillä jotain aivan muuta, jota ehkä eläinlääkäri ei ole havainnut?

Neuvoja?
SJM
 
Viestit: 2
Liittynyt: 12 Tammi 2009 14:56

Re: Aivastelu, koepala kirsusta, poskihampaan poisto jne.

ViestiKirjoittaja tuijas » 15 Tammi 2009 10:27

Olisin yhteydessä hoitaneeseen eläinlääkäriin tilanteessasi, tarkistaisin kipulääkkeen annoksen ja sen että tarvitseeko ehkä antibioottikuuria jatkaa. Myös kontrollikäynti saattaa olla aiheellinen, jotta nähdään tilanteen eteneminen oikeaan, parempaan suuntaan.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Aivastelu, koepala kirsusta, poskihampaan poisto jne.

ViestiKirjoittaja SJM » 20 Tammi 2009 10:28

Homma on edennyt tuon ensimmäisen viestini jälkeen siten, että menimme koiran huonon yleistilan takia tosiaan uudelleen (siis kolmannen kerran) eläinlääkärille. Tuossa aiemmin en huomannut kertoa, että koiralla oli myös sumentuma oikeasssa silmässä ja patteja selässä, joista tietenkin olimme myös huolissamme. Olimme noteeranneet, että pahimmat päivät alkoivat siinä vaiheessa kun kortisonikuurin loppuvaiheessa tuli välipäiviä, jolloin -reseptiä noudattaen- kortisonia ei annettu ollenkaan. Koira lakkasi syömästä ja oli myös pientä oksentelua. Kaiken kaikkiaan se oli erittäin väsynyt.

Kaikki oireet, nopeasti nousseet patit ja silmän sumeus mukaanlukien laitettiin nyt yleistyneen tulehduksen piikkiin. Kuitenkin todettiin, että tulehduksen laatu tai syy ei selviä tutkimuksissa. Hoidoksi annettiin nyt lisää kortisonia (Prednison 40 mg, 0,5 tabl. 2 x päivässä). Aiemmin poskihampaan poiston yhteydessä aloitettu antibioottikuuri päätettiin jatkaa loppuun saakka. Sovittiin kontrollikäynti heti maanantaille (tämä käynti oli perjantaina).

Viikonlopun aikana koira piristyi kun kortisonikuuri pääsi taas vauhtiin. Ruokahalukin elpyi pikku hiljaa. Ei se mikään pirteä ollut, kaukana siitä, mutta kuitenkin huomattavasti parempi kuin edellisellä viikolla. Maanantaina mentiin sitten tosiaan neljännen kerran eläinlääkärille sovittuun kontrolliin.

Neljännellä käynnillä (joka oli eilen) ultrattiin vatsalaukkua, otetiin röntgeneitä ja nyt myös verestä eri arvoja. Ilmeni, että koiran munuaisarvot ovat reippaasti koholla.
Ja tässä oli kuulemma koko ongelman alku: Munuaisten vajaatoiminta oli aiheuttanut elimistön puolustuksen pettämisen ja tulehduksen kaikkine oireineen. Kortisoni, jota juuri viime perjantaina määrättiin lisättäväksi, jätetään nyt kokonaan pois vaiheittain muutaman päivän kuluessa, sillä se kuulemma rasittaa munuaisia entisestään. Myös hampaaseen annetun antibioottikuurin sai lopettaa (sitä olisi ollut muutama päivä jäljellä). Munuaissairauteen hoidoksi asianmukainen ruokavalio, elinajanodote jotain yhden viikon ja puolentoista vuoden väliltä. Koirakin tuli siinä luokiteltua vanhukseksi (9,5 v.), vaikka kyseessä on todella pitkäikäinen rotu; esim. 14-16 v. ei ole harvinaista löwcheneillä.

Jotenkin kaivelee tämä munuaisjuttu. Tämän painajaisen alkuvaiheessa koira ei ollut oirehtinut sen suhteen mitenkään. Kaikkihan alkoi yhtäkkiä ilmenneestä aivastelusta, jonka vuoksi menimme alun perin lääkäriin. Munuaissairaus nähdään nyt siis syynä tulehdusoireisiin. Mutta eikö se voi olla myös niin päin, että tulehdus on aiheuttanut munuaisten vajaatoimintaa, johon liittyviä oireita (ruokahaluttomuus, janoisuus) on ilmennyt vasta aivan viimeaikoina. Esim. ennen poskihampaan poistoa koira oli kaikin puolin suht. pirteä, söi ja joi normaalisti.
Entä mikä on kortisonin rooli munuaisarvojen kohottajana?
Myös huolestuttaa se, että lääkitys loppuu. Miten ihmeessä nämä tulehdusoireet voivat siis parantua? Silläkö, että munuaisruokavalio alkaa tuottaa tulosta?

Olen yrittänyt pohtia, että voisiko jotain vielä yrittää. Onko mitään mieltä kokeilla tässä vaiheessa käydä toisella eläinlääkärillä?
SJM
 
Viestit: 2
Liittynyt: 12 Tammi 2009 14:56

Re: Aivastelu, koepala kirsusta, poskihampaan poisto jne.

ViestiKirjoittaja tuijas » 22 Tammi 2009 16:02

Kuulostaa siltä että koiranne on tutkittu melko hyvin, koska on otettu rtg ja ultrattu ja veriarvot on tutkittu. Valitettavasti koirallanne on munuaisarvot reippaasti koholla. Kortisoni voi vaikuttaa munuaisarvoihin, mutta jos ne ovat hyvin reippaasti koholla, syy on luultavimmin vika munuaisissa. Hoitanut eläinlääkäri on tilanteen paras asiantuntija, enkä näe syytä vaihtaa eläinlääkäriä. Mikäli kuitenkin päädytte vaihtamaan eläinlääkäriä, pyytäkää lähete tms. jossa kaikki koirastanne tehdyt tutkimukset ilmenevät.
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21

Re: Aivastelu, koepala kirsusta, poskihampaan poisto jne.

ViestiKirjoittaja tuijas » 22 Tammi 2009 16:11

Kysyit vielä onko jotain tehtävissä. Tietysti tilanne kannattaa kontrolloida, munuaisarvot on hyvä ottaa jonkin ajan päästä uudelleen. Lääkitysten suhteen: lääkityksiä tulee käyttää harkiten. Tulehdustilanteessa voidaan antibiootit joutua määräämään uudestaan. http://www.elainlaakari.fi/klinikat/koiraklinikka/koiran-sairauksia-ja-tartuntatauteja/munuaisten-vajaatoiminta/
tuijas
 
Viestit: 780
Liittynyt: 26 Helmi 2008 20:21


Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 16 vierailijaa