Mainoksia

kissan kilpirauhasen liikatoiminta

Yleinen lemmikeihin littyvä keskustelu.

kissan kilpirauhasen liikatoiminta

ViestiKirjoittaja sundberg » 28 Maalis 2010 15:33

Hei, onko kenelläkään kokemusta kissan kilpirauhasen liikatoiminnasta?
Itseltäni kuoli 2 vuotta sitten 17 v. kissa kuukaudessa sen jälkeen kun tämä tauti todettiin ja nyt toisella kissallani joka on 13 v. todettiin sama tauti, mutta se on vasta alkanut, laihtumista ei vielä ole. Onko kenenkään kissa saanut apua lääkkeistä vai onko se vaan kissan rääkkäämistä?
sundberg
 
Viestit: 1
Liittynyt: 28 Maalis 2010 15:21

Re: kissan kilpirauhasen liikatoiminta

ViestiKirjoittaja Tuspujalaku » 09 Heinä 2012 12:10

"Eläinlääkäri Johanna Pulli"

Kissan kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi

Kissan kilpirauhasen tuottama tyroksiini säätelee kissan aineenvaihduntaa. Kissan kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi on yleistä, vajaatoiminta sitä vastoin harvinaista. Liikatoiminta johtaa hormoniepätasapainoon, joka saa kissan elintoiminnot kiihtymään. Hoitamaton kilpirauhasen liikatoiminta voi johtaa hypertrofiseen kardiomyopatiaan eli kissan sydämen vajaatoimintaan.Kissan kilpirauhasen liikatoiminta vilkastuttaa kissan aineenvaihduntaa ja käyttäytymistä.

Kissan kilpirauhasen liikatoiminta: Hypertyreoosiin liittyvät oireet

Ylenmääräinen kissan karvanlähtö on tyypillinen kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvä oire, sillä tyroksiinin ylituotanto kiihdyttää kissan aineenvaihduntaa. Toiset kilpirauhasen liikatoimintasairaudesta kärsivät kissat lakkaavat hoitamasta turkkiaan, toiset nuolevat itseään hermostuneesti ja ylitehokkaasti. Sekä takkuinen että ohentunut karva voivat siis kertoa hormoniepätasapainosta.Kissan kilpirauhasen liikatoiminta on syytä hoitaa ajoissa ennen kuin sairaus johtaa sydänvian kehittymiseen.

Toinen helposti huomattava kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvä oire on kissan laihtuminen. Kissa saattaa myös syödä ja juoda enemmän kuin ennen, sillä tyroksiinin kiihdyttämä aineenvaihdunta saa aikaan jatkuvan nälän ja janon. Kissa, joka juo paljon, käy myös entistä useammin hiekkalaatikolla ja saattaa kärsiä ripulista. Kissan käytös saattaa muuttua hermostuneeksi ja vilkkaammaksi. Sydämen lyöntitiheys voi kasvaa huomattavasti, mikä ajan mittaan altistaa kissan hypertrofiselle kardiomyopatialle, jossa kissan sydämen vasemman kammion lihasseinämä paksuuntuu ja aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa. Muita mahdollisia oireita voivat olla kissan kehon lämpötilan vaihtelut, kuume, oksentelu ja tunnustellen havaittava kilpirauhasten turvotus.

Kissan kilpirauhasen liikatoiminta on hoidettavissa

Kissan kilpirauhasen liikatoiminta on verikokeilla diagnosoitavissa ja siihen on olemassa tehokas lääkitys. Muutokset kissan yleiskunnossa, kuten laihtuminen, ripuli tai kissan karvanlähtö kannattaa panna merkille ja ottaa ajoissa yhteys eläinlääkäriin. Lääkityksen aloituksen jälkeen kissan vointi usein paranee silmissä.
Tuspujalaku
 
Viestit: 7
Liittynyt: 05 Heinä 2012 22:10


Paluu Yleinen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa