Mainoksia

Koira yskii ja ei pysty käymään maaten

Koira yskii ja ei pysty käymään maaten

ViestiKirjoittaja karvimin » 29 Maalis 2015 18:23

Hei,

minulla on joulukuussa 9 vuotta täyttänyt sileäkarvainen noutajauros Carlos. Carlos on ollut terve ukkeli aina tämän vuoden alkuun asti. Eläinlääkäriä ei olla tarvittu koiran elinaikana kuin yhden kerran ja silloinkin meidän vaki ell laittoi oireiden perusteella puhelinreseptin apteekkiin, pojalla oli virtsatulehdus joka meni kuukauden antibiooteilla ohi. Eli siis todella terve ja hyväkuntoinen koira ollut.

Kaikki alkoi n. kaksi kuukautta sitten ihan yllättäen eli eräs yö koira rupesi vain yskimään aivan tavattomasti. Yskä oli sellaista kuivan kuulloista ja se kohtaus kesti n. pari tuntia. Koira ei pystynyt yöllä nukkumaan enää kohtauksen jälkeen vaan aina kun kävi maaten, hengitys muuttui vaan hankalammaksi ja koira nousi ylös. Koiralla oli lisäksi hieman kuumetta. Yskäkohtauksia tuli pari lyhyempää siinä vielä ja veinkin koiran sitten päivystävälle eläinlääkärille, joka kuunteli keuhkot ja sydämen. Oli sitä mieltä, että sydämestä ei kuulunut sivuääniä. Määräsi koiralle Doximycin 100mg antibioottia 2 tabl. aamuin ja illoin 3 viikon kuurin. Samalla määräsi myös Furovet Vet 40mg nesteenpoistolääkettä 1-2 tabl. 1-2 kertaa vuorokaudessa. Koiraa ei lenkitetty tuona aikana muuten kuin vain pissa-kakkalenkit.
Antibioottikuuri tuntui auttavan eli koiran vointi parani sen viikon aikana. Seuraavana viikonloppuna kuitenkin alkoi yskiminen taas eli sai todella pahan kohtauksen ja yritti ikäänkuin oksentaa, mutta mitään ei tullut ulos.
Kohtaus meni ohi ja sitten heti silloin maanantaina soitin omalle vaki eläinlääkärilleni ja sovittiin, että otetaan koirasta röntgenkuvat.
Röntgenkuvissa ei näkynyt kasvaimia eikä muutakaan hälyyttävää. Otatutin myös verikokeet, eikä niissäkään ollut sanomista, kilpirauhasarvo oli aavistuksen viitearvojen alapuolella, mutta ell sanoi, että se ei aiheuta em. oireita.
Tilanne kuitenkin rauhottui taas ja n. reilu kk mentiin suht ok eli koira söi ja joi hyvin (juonut koko ajan todella hyvin) ja koko ajan saanut nesteenpoistolääkettä.
23. pvä maanantaina sitten olo alkoi taas huonontua ja epäiltiin, että koira ei saa riittävästi happea tai siis, että hapetus ei toimi kunnolla, joten eläinlääkärimme määräsi Fortekor vet 20mg lääkettä sydämen vajaatoimintaa varten, jotta hapensaanti helpottuisi. Annostus oli puoli tabl. / vrk. Mukaan myös närästyslääke Antepsin, jota annoin juuri ennen nukkumaanmenoa yhden tabl.
Pari päivää menikin ihan hienosti mutta sitten viime torstai - perjantai vastaisena iltana meni tilanne taas huonoksi eli koira alkoi läähättää todella raskaasti, yskiskeli ja se hengityskin oli sellaista yskähtelyhengitystä. Käytti vatsalihaksiaan hengittämiseen eli kyljet vatsalaukun kohdalta liikkuivat todella tervästi aina kun koira hengitti ulospäin. Sitten vällähti, että mitä jos koiralla on matoja (asutaan maalla ja tuohan syö kaikkea mitä löytää) ja ajoin hakemaan illalla apteekista Axilur 500mg kuurin. Annoin koiralle välittömästi eka satsin. Yön valvoi kokonaan, koska ei pystynyt käymään maate vaan heti kun asettui makuulle, rupesi hengitys rohisemaan ja välillä kuului sellainen ääni kuin siellä olisi ollut jokin läppä.
Koira yritti oksentaakin välillä, ja sen kakomisen ohella kuuluin todella märkää rohinaa, aivan kuin ihmisellä jos hurjasti limaa irtoamassa.
Mitään ei kuitenkaan oksennusreaktioissa tullut ulos. Aamulla hengitti niin, että pää oli yläviistossa ojennettuna suoraan eteenpäin eli koiran oli tosi hankala hengittää. No, sitten taas aamupäivällä tilanne helpottui ja pikkuhiljaa koira pystyi olemaan makuullaan, joten annettiinkin hänen levätä kaikessa rauhassa. Annoin matokuurin toisen päivän lääkkeet. Söi herättyään vähän, mutta oli aika voimaton. Seuraava yö menikin hyvin ja koira nukkui tosi levollisesti ja hengitti rauhallisesti.
Sitten taas eilisen päivän aikana alkoi iltapäivällä iltaa kohden mennä huonommaksi ja ei pystynyt taaskaan makaamaan vaan laskin, että koira seisoi 18 tuntia :( Sai ne kolmannen vrk:n matolääkkeet.
No nyt on sitten taas ollut tuolta klo 11 asti ok eli on pääsääntöisesti nukkunut koko päivän. Syönyt on ehkä ruokalusikallisen, juonut todella hyvin ja ollut pikkaisen pirteämpi.
Tein omatoimisen päätöksen ja päätin vielä eilen iltapäivällä antaa niitä antibiootteja (jäi siitä kuurista 20 tabl eli viiden päivän annos) sen aiemman ohjeistuksen mukaan. Olen antanut nyt 12 välein niitäkin. Kello on nyt kohta puoli kahdeksan illalla ja koira hengittää levollisesti, ei ole yskinyt eikä rohissut.
Päätöksen olen tehnyt, että jos vielä menee huonompaan suuntaan, päästän koiran kärsimästä. Haluan vielä vain testata, ettei siellä kuitenkin olisi tulehdusta ja jos nuo antibiootit auttavat, pyydän jatkoa tuolle kuurille.
Viimeisin diagnoosiepäily olisi keuhkofibroosi.

Onko kellään ollut vastaavia tapauksia? Mitä on tehty tai mikä on koiralla ollut? Olisiko vielä jotain mitä kokeilla?
En halua, että koira enää yhtään kärsii eli tämä seuraava vuorokausi on nyt seurantaa ja sitten on pakko tehdä päätös, ei kestä katsoa kun toinen kärsii <3
karvimin
 
Viestit: 2
Liittynyt: 29 Maalis 2015 17:46

Paluu Kun koira sairastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa